Nu stiger mælkepriserne

De globale mælkepriser skyder i vejret, og det er godt nyt for de danske landbrug, som måske kan reddes af en prisstigning på fødevarer.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mælkepriserne stiger eksplosivt på de globale råvarebørser, og det kan have betydning for de kriseramte danske landmænd, skriver Jyllands-Posten.

Gennemsnitsprisen på mejerivarer er steget med 63 pct. på to måneder på råvarebørsen Global Dairy Trade (GDT) i New Zealand. Markedsanalytiker i Agrocom Palle Jakobsen mener, at priserne på andre landbrugsvarer i løbet af 2016 vil følge efter.

Efter en periode med ekstemt dårlig økonomi hos landmænd mener Palle Jakobsen, at nogle landbrug vil blive tvunget til at dreje nøglen om, mens andre vil reducere produktionen. I Europa har mælkeproduktionen ellers på trods af de lave priser været voksende i år.

»Det er mest af alt et udtryk for, at pressede landmænd har gjort et sidste deperat forsøg på at få penge i kassen ved at fylde flere køer ind i staldene. Der er en grænse for, hvor længe landmændene kan producere med tab. Nogle vil give op eller blive tvunget til at give op, og så får vi de produktionsfald, som er den afgørende forudsætning for stigende priser,« siger Palle Jakobsen.

Ved de sidste fire auktioner, som GDT afholder hver anden uge, har priserne været stigende. På denne uges autkion steg priserne med 10 pct. Når prisstigningerne kan virke så eksplosive, skal man dog huske, at priserne kommer fra et meget lavt niveau.

Mere end 80 pct. af de danske mælkeproducenter har underskud, men de kriseramte producenter må vente lidt endnu, før de kommer til at mærke prisstigningerne. I løbet af vinteren vil prisstigningerne på råvarebørserne sprede sig til Europa, og i midten af 2016 vil landmændene begynde at kunne mærke resultatet. Hvis priserne på landbrugsvarer fortsætter stigningerne, vil det måske betyde, at flere landbrug vil kunne overleve.