Nu står bankbosser skoleret om skattely

Bankerne skal onsdag på en høring i Folketingets skatteudvalg forklare sig i sagen om samarbejde med det skarpt kritiserede advokatselskab fra Panama Mossack Fonseca.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste tids afsløringer af omfattende brug af skattely gennem omstridte skattelyselskab Mossack Fonseca har fået Folketingets politikere op ad stolene.

Og nu forklarer direktører og topfolk fra tre banker forklare sig over for Folketingets skatteudvalg i en høring. Høringen, der finder sted klokken 09.00, om skattely afholdes på baggrund af afsløringerne om danske bankers samarbejde med advokatselskabet Mossack Fonseca i Panama om oprettelse af skattely for en række kunder.

Formand for Folketingets Skatteudvalget Jens Joel siger om høringen, at den skal være med til at gøre klart, hvad politikerne har af muligheder for at slå ned på skattely.

På mødet deltager bankdirektør Torben Laustsen fra Nordea, chefjurist Flemming Stig Pristed fra Danske Bank og Jens Lauritzen, der er direktør i Jyske Bank Private Banking.

Udover bankernes folk holder både skatteekspert og advokat Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og lektor Niels Johannesen fra Københavns Universitet.

Sagen fra Panama trækker tråde til feterede sportsstjerner og toppen af det politiske parnas i blandt andet Island og Rusland, men også en af Danmarks største banker Nordea er ifølge Danmarks Radio (DR) trukket ind i sagen, som har fået bankens ledelse til at iværksætte en undersøgelse.

Hele baggrunden i sagen er oprettelse af såkaldte offshore-selskaber, der bruges til at undgå at betale skat i Danmark.

Konstruktionen med et offshore-selskab fungerer ved, at der oprettes et firma i Panama, der skal skærme en person af for skat i for eksempel Danmark. For at selskabets pengekasse ikke kan kobles til den, der ønsker at undgå at betale skat, bliver der indsat en ledelse i selskabet, men pengene tilkommer dog stadig den, der med et dokument i hånden har »råderet« over midlerne med en såkaldt »power of attorney«.