Nu søger oprørske søfolk job

"Kære arbejdsgiver! du har sikkert læst om os i aviserne: Det er os, som i snart halvanden måned har holdt to færger ulovligt besat, har skudt med nødraketter, blokeret havnen i Calais og tændt bål på motorvejen. Nu søger vi nyt job. Venlig hilsen, søfolkene fra MyFerryLink".

Knap 500 franske sømænd har i snart halvanden måned holdt to færger ulovligt besat, skudt med nødraketter, blokeret havnen i Calais og tændt bål på motorvejen. Nu søger de job. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, det er sikkert ikke det, der står i de omkring 100 breve, som op til weekenden er blevet afsendt fra Calais til arbejdsgivere i hele det maritime Frankrig. Men bobestyreren i søfolkenes krakkede kooperativ er faktisk gået i gang med at søge arbejde til de knap 500 medlemmer af kooperativet.

Dermed er de første skridt taget til at normalisere situationen i færgehavnen i Calais. De to færger, som DFDS har lejet af Eurotunnel, er dog stadig besat af de søfolk, der indtil 1. juli drev dem som kooperativ for Eurotunnel under firmanavnet MyFerryLink.

En generalforsamling for søfolkene fredag endte helt uden ballade og aktioner, i modsætning til den forrige generalforsamling i sidste uge, der endte med brændende bildæk og timelang blokade af færgehavnen i Calais.

Måske skyldes roen, at forrige uges aktioner ikke førte til noget resultat, og at søfolkenes repræsentanter dagen før generalforsamlingen havde været til møde i lokaladministrationen i Calais. Her fik de præsenteret en "socialplan", som skitserede den hjælp, de vil få af staten og bobestyreren til at søge nyt arbejde. Der er også blevet oprettet en hotline med et gratisnummer, som de enkelte søfolk kan ringe til, hvis de personligt har brug for hjælp.

»Det er første gang, at jeg opretter sådan noget, men det er vigtigt, i betragtning af denne sags særlige karakter,« sagde bobestyreren, advokat Alexandre Delezenne, til lokalavisen La Voix du Nord.

Den offentlige arbejdsformidling vil samtidig oprette en task force til at hjælpe MyFerryLink-søfolkene, og torsdag og fredag vil man holde fire møder for søfolkene - i auditoriet på kunstmuseet i Calais - hvor man vil fortælle om, hvordan man skriver en ansøgning, hvordan man går til jobsamtale, og hvordan man opstiller et CV.

Kooperativet havde 487 fastansatte, og Eurotunnel har tilbudt arbejde til 120 af dem på en fragtfærge, som tunnelselskabet vil beholde i drift. DFDS har tilbudt at ansætte andre 200 på de to passagerfærger, som det danske rederi overtager driften af - når besættelsen altså engang er blevet hævet.