Nu slutter fladskærmsbølgen

Efter flere års konstant fremgang begynder salget af forbrugerelektronik - og navnlig fladskærme og digitale modtagerbokse - at gå tilbage fra næste år.

Fladskærmsorgiet hører op nu, hvor salget begynder at gå tilbage. Foto: Alina Novopashina, EPA/DPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der er udsigt til en rutschetur for salget af fladskærme og al øvrig forbrugerelektronik, når året er omme. Toppen er nået med en lidt overraskende slutspurt.

2007 var et rekordår for forbrugerelektronikbranchen. Der blev omsat for 11,3 milliarder kroner - over det dobbelte af, hvad omsætningen var i 2000. 2007 blev således det allerstørste år nogen sinde for de danske producenter og forhandlere.

»Men sidste år gik vi en milliard tilbage i omsætning, især fordi priserne blev presset nedad. Hvor vi forventede i år at få en lille tilbagegang på to-tre procent, forventer vi nu at få en vækst i forhold til sidste år, så vi i år runder en omsætning på 10,4 milliarder kroner. Men så kommer rutscheturen! Vi er lidt nervøse for 2010 og 2011, fordi priserne fortsætter med at falde på fladskærme, og fordi der sælges færre fladskærme, selv om markedet fortsat potentielt er stort,« siger Allan Bugge, direktør i brancheorganisationen BFE (Branchen Forbrugerelektronik), der repræsenterer alle producenterne og forhandlerne.

De nye prognoser blev fremlagt på verdens største messe for forbrugerelektronik, IFA, i Berlin.

Større salg for færre penge

Der vil i 2009 blive solgt væsentligt flere produkter - faktisk 3,7 millioner flere målt i antal - end sidste år, men pengene følger ikke med i samme omfang. Det er slukningen af det analoge antennesignal og udbetalingen af SP-pengene, der især sikrer fremgangen.

»Digitaliseringen og forbrugernes ønske om at udskifte det gamle TV til fladskærme trodser finanskrisen. Forbrugerne har penge, og især SP-pengene har været med til at udskifte fjernsynet med en fladskærm, som ens venner og bekendte har,« siger Allan Bugge.

Færre fladskærme til næste år

98 procent af Danmarks husstande har i dag TV. Branchen forventer, at der i år bliver solgt 700.000 TV-apparater, alle fladskærme. Det er flere end tidligere forventet. Når nytåret ringer ind, vil der derfor stå 2,5 millioner fladskærme i de danske hjem. Af dem har 1,2 millioner den indbyggede omformer (mere teknisk kaldet en »tuner«), som er nødvendigt for at modtage digitalt TV med bedre billede og bedre lyd. Man forventer også, at salget af løse digitale bokse vil vokse til 500.000 styk i år, fordi der slukkes for det »gammeldags«, analoge TV-signal i Danmark den 1. november 2009.

Men derefter går det tilbage. I 2010 skønnes salget af fladskærmsfjernsyn at ende på 650.000 styk og i 2011 600.000 styk. Salget af digitale modtagebokse ventes at falde markant fra 760.000 styk i år til 560.000 i 2010 og 410.000 i 2011.

Navigation er fortsat populært

Også salget af navigation med TMC, MP3-afspillere og digitale kameraer forventes at stige i år sammenlignet med i 2008. Salget af navigationsudstyr ventes at runde 370.000 styk i år, nogen lunde som i 2008. Endelig øges salget af Blu-ray-afspillere med 300 procent om året, og inden for en kort årrække vil der være flere Blu-ray-afspillere end DVD-afspillere i hjemmene, hvis udviklingen fortsætter.

»Blu-ray trækker fokus på HD-TV (digitalt TV i ekstra høj kvalitet, red.) med sig, nu hvor to millioner har en skærm, der er klar til HD,« siger BFE-direktøren tilfreds.

Bestanden af de »gammeldags« videobåndoptagere falder dog. Der står dog stadig 1,6 millioner af dem i danske hjem. Og der sælges fortsat 380.000 DVD-maskiner i år, så der står 4 millioner af dem i hjemmene til nytår. DVD- og HD-optagere sælges der forventet 100.000 af i år.

Der bliver pres på

Det vil anslået kræve op til 1,4 millioner ekstra digitale fladskærme, digitale modtagerbokse og øvrigt optageudstyr til at kunne optage i MPEG-4-kvalitet i HD-kvalitet, hvis alle danskere skal kunne fortsætte med at se og optage fjernsyn, som de hidtil har gjort.

»Det bliver meget spændende at se, om folk fortsætter - og det tror jeg. Spørgsmålet er så, om branchen er forberedt til så store mængder? Det er den nok ikke helt, men vi er klædt godt på,« understreger Allan Bugge.