Nu slutter bankers gyldne rentedage

Fra i dag fredag er det muligt at overføre penge til andre banker på få sekunder.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med at vente i flere dage på, at pengene tikker ind på bankkontoen. Fra i dag får langt de fleste danske bankkunder nemlig mulighed for at overføre penge mellem konti i forskellige pengeinstitutter, så pengene når frem på få sekunder – ligesom en mail eller SMS-besked.

De øjeblikkelige overførsler betyder, at bankerne mister millioner af kroner på renteindtægter, som bankerne ellers har nydt godt af, mens pengene har ventet på at blive overført. Danske Bank og Nordea melder sig klar med det nye system, men ikke alle pengeinstitutter er rustet til at løfte lynoverførslerne endnu, oplyser flere kilder til Berlingske Business.

Dansk Erhverv har i årevis kæmpet for skrue op for bankernes sløve tempo.

»Der er ingen tvivl om, at de langsomme overførsler har været en skjult indtjening for bankerne. Når forbrugerne foretager betalinger med Dankortet om fredagen, og butikken først modtager pengene om tirsdagen, så har bankerne helt sikkert udnyttet betalingssystemet til ekstra rente-gevinster. Vi er derfor tilfredse med, at pengene fra i dag straks kommer til at ligge hos de retmæssige ejere, nemlig private og erhvervsdrivende kunder,« siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft, til Berlingske Business.

Også hos Forbrugerrådet Tænk glæder man sig over, at der nu endelig er lanceret et alternativ til den langsommelige overførselstid.

»Bankernes fællessystem har været indstillet til at køre rigtigt langsomt, og det har de i mange år nydt godt af på renteindtægter. Det er slut nu, og det kan kun blive et sundere marked. Vi er helt enige i, at omkostningerne skal ligge der, hvor der er konkurrence og ikke steder, som er afskærmet for gennemsigtighed og konkurrence,« siger Troels Holmberg, der er økonom i Forbrugerrådet.

I bankernes egen organisation, Finansrådet, bekræfter underdirektør Michael Busk-Jepsen, at de såkaldte straksoverførsler vil medføre rentetab for bankerne.

»Straksoverførslerne betyder, at der fremover vil være færre valørindtægter til bankerne. Det har tidligere været en større indtægtskilde, men i en lavrentesituation som nu er valørindtægterne ikke ligefrem en guldforretning,« siger Michael Busk-Jepsen.

Han forklarer, at bankernes accept af det nye betalingssystem er et udtryk for, at de gerne vil være der, hvor kunderne er.

»Vi møder kunderne med straksoverførslen, som vi anser som banebrydende. Bankerne skal både kunne følge med kundernes forventninger og behov, hvor vi i dag ser en tendens til, at det hele skal gå ekstremt hurtigt. Det matcher vi nu på betalingssiden,« siger Michael Busk-Jepsen.