Nu skal virksomheder punge ud for succes på Facebook

En opdatering af Facebooks algoritme kan være begyndelsen til enden på gratis omtale på Facebook. Den nye algoritme bliver vel modtaget af brugerne, men rammer virksomheder hårdt.

Facebook har ændret sin algoritme, og det giver vanskeligheder for virksomheder, der er aktive på det sociale netværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook ændrede i går amerikansk tid sin algoritme, og det får afgørende betydning for danske virksomheder, der benytte det sociale medie.

Den nye algoritme betyder nemlig, at indhold fra virksomheder bliver nedprioriteret til fordel for indhold fra venner og bekendte.

I en meddelelse fra Facebook forklarer det sociale netværk, at man har lavet en brugertilfredshedsundersøgelse og på den baggrund nedprioriterer indhold fra virksomheder og ikke-private afsendere (de såkaldte »pages«) til fordel for indhold delt af venner. Samtidig lyder det, at »likes« og kommentarer ikke længere bidrager i så høj grad til udbredelsen af et opslag på Facebook.

Hidtil har »likes«, kommentarer og delinger betydet, at et opslag fra en virksomhed bredte sig som ringe i vandet. Hvis undertegnede eksempelvis kommenterer et opslag, betyder det, at mine bekendte ser det i deres news feed. Men med den nye algoritme gælder det altså ikke i samme grad fremover.

»På den korte bane betyder det, at virksomheder ikke skal forvente samme udbredelse af deres opslag på Facebook. Men på den lange bane er virksomheder, der har investeret ressourcer, blod, sved og tårer i deres Facebook-tilstedeværelse, også interesseret i en god brugeroplevelse blandt deres fans,« siger Mikael Lemberg, social medie-specialist hos Sitecore.

Med en fortid i annonceafdelingen i Facebooks europæiske hovedkvarter i Dublin har han et godt kendskab til den sociale netværkskæmpe, som nu kommer Sitecores globale kundekartotek til gode.

Hos Ecco er Hans Tosti, chef for Eccos globale social media-afdeling, knap så optimistisk. Her hjæper han marketingfolk på Eccos 90 markeder i verden med at optimere deres indsats på Facebook. Og det bliver der brug for i fremtiden, vurderer han.

»Det her betyder helt klart, at det bliver vanskeligere for virksomheder på Facebook. Det er ikke afgørende nyt, men en udvikling Facebook har været i gang med i et stykke tid. Man skal som virksomhed ikke forvente, at vi kan blive ved med at distribuere indhold gratis på Facebook i fremtiden,« lyder hans reaktion på opdateringen.

»Opdateringen giver mening set fra brugernes synspunkt, men for os virksomheder er det nødt til at betragte Facebook som et medie man skal betale for at være på. Hvis man vil have samme rækkevidde, så må man annoncere, og dermed er Facebook ikke længere et gratis gode, men en investering. Heldigvis er der rig mulighed for at få brugerdata, så man kan målrette sine aktiviteter i fremtiden,« siger han.

Den gode nyhed for virksomhederne er, at Facebook åbner for flere opslag fra samme afsender i brugernes nyhedsstrøm. Tidligere har der været begrænsninger, således at brugerne ikke så for mange opslag fra samme afsender, men det bliver der lempet på nu. Tanken er, at brugerne gerne vil se opslag fra de virksomheder, de selv har tilvalgt, men ikke fra dem, deres venner følger.

»I virkeligheden betyder den nye algoritme, at virksomhederne skal tænke mere på annocering i Facebook-strategien. Facebook er ikke længere et gratis måltid, og særligt hvis man vil noget seriøst med produktsalg, så kommer man ikke uden om annoncer. Heldigvis er Facebook-annoncer i dag en af de mest effektive annoncetyper, så det er ikke nødvendigvis negativt,« siger Mikael Lemberg.