Nu skal økologer have styr på klimaet

Også økologiske landbrug belaster klimaet med drivhusgasser og energiforbrug. Nu lægges der planer for energiteknologi til de grønne landbrug.

Økologiske køer prutter også, og nu skal klimabelastningen kortlægges. Foto: Økologisk Landsforening Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økologiske landbrug er trods det grønne udtryk langt fra klimavenlige nok.

Bedrifterne belaster nemlig - som alle andre bedrifter i øvrigt - miljøet i form af energiforbrug og drivhusgasser, og den belastning skal ned med gennemsnitligt 26 pct., lyder det fra Økologisk Landsforening, som i første omgang har indgået et samarbejde med 82 leverandører til det økologiske Thise Mejeri.

Sol, vind og biogas

- Det drejer sig om at få overblik over den enkelte bedrifts udslip af drivhusgasser. At undersøge hvor der kan spares på energien, og om at se på mulighederne for energiproduktion - for eksempel biogasanlæg, vindmøller eller solceller på gården, siger Mogens Poulsen, salgs- og marketingdirektør på Thise Mejeri.

De 82 landmænd får nu lagt handlingsplaner for, hvordan de hver især kan bidrage til målsætningen, derefter fortsætter arbejdet målrettet alle danske økologer,

Kræver obligatoriske klimaplaner

Økologisk Landsforening vil således arbejde for, at handlingsplaner til gavn for klimaet bliver obligatoriske for alle økologiske landmænd.

- Vores fokus er rettet mod at skabe verdens mest klimavenlige landbrug. Vi har nu erfaring med nogle af de handlinger, der kan gøre det muligt. Derfor er vi også i dialog med regeringen om mulighederne for at gøre klimahandlingsplaner til en fast del af dansk økologisk landbrug, siger projektleder i foreningen Erik Kristensen.

Landbrug skal have klimakonsulenter

I et forudgående projekt arbejder 16 økologiske landmænd lige nu med at implementere klimatiltag efter planer udarbejdet med konsulenter fra Økologisk Landsforening.

Konceptet for klimahandlingsplaner er udarbejdet i et fælles projekt for Landboforeningen Gefion og Økologisk Landsforening, og skal bane vej for at konsulenter fra flere landbrugsorganisationer uddannes i klimaspørgsmål.