Nu skal Nespresso have lov til at genbruge kapslerne

Miljøministeren vil gøre det nemmere for virksomheder at genanvende det affald, deres produkter skaber. Lige nu har de ikke lov. Nespresso er klar til at komme i gang.

Foto: FABRICE COFFRINI. Det er den schweiziske fødevaregigant Nestle, der ejer varemærket Nespresso.
Læs mere
Fold sammen
Når kaffetørstige danskere med en af de populære Nespresso-maskiner i køkkenet har brygget deres kop, så ryger engangskapslen i skraldespanden. Og det er et problem, mener både producenten og miljøminister Ida Auken (SF), som der nu skal ændres ved.

I hvert fald meddeler ministeren nu, at hun er parat til at ændre lovgivningen, så virksomhederne fremover kan få lov til at konkurrere med de kommunale indsamlings- og genanvendelsesordninger.

»Vi gør det nemmere for virksomheder at gå foran ved at genanvende. Med de nye regler kan virksomhederne selv indsamle affaldet fra deres produkter, hvis de gør det lige så godt eller bedre end kommunerne,« siger Ida Auken i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Når for eksempel gamle kaffekapsler kan blive til nye, sparer man udgifter til nye råvarer, og jeg håber, at det kan motivere mange virksomheder til at udvikle produkter, der nemt kan genanvendes.«

At Nespresso ser på tiltaget med interesse skyldes, at virksomheden allerede har ordninger i 25 lande, hvor det indsamler sine aluminiums-kaffekapsler og genbruger dem. Hidtil har dansk lovgivning dog spændt ben for, at det også kunne ske herhjemme, men det står nu til at blive ændret, og det passer Nespressos danske landechef, Niels Bille, fint.

»Lovgivningen skal sikre forsvarlig miljøbehandling af affaldet, men for os har den gjort det modsatte – nemlig forhindret os i at genanvende alle de brugte Nespresso-kapsler. Vi bruger aluminiumskapsler, fordi de bedst beskytter kaffens kvalitet og friskhed, men også fordi aluminium kan smeltes om og bruges igen i det uendelige,« siger Niels Bille.

Ved at genanvende aluminium kan man spare op til 95 procent af den energi, det kræver at udvinde og forarbejde nye råmaterialer. Ændringen af affaldsbekendtgørelsen ventes at blive sendt i høring fredag, og så de nye regler kan træde i kraft efter nytår, fremgår det af meddelelsen fra Miljøministeriet.