Nu skal Google til lommerne

De franske myndigheder strammer grebet om søgemaskinen. Et skattekrav på næsten en milliard euro er på vej, skriver fransk avis. Skattekravet skal være blevet forelagt af den franske præsident personligt.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er den franske satiriske og politiske avis Le Canard Enchanié, som bringer nyheden i sin udgave i dag onsdag. I mandags var Googles topchef, Eric Schmidt, til møde med den franske præsident, Francois Hollande, og her skal Hollande have lagt regningen på bordet.

Google har allerede afvist historien i går aftes, da den begyndte at cirkulere i franske medier. "Google har ikke modtaget nogen meddelelse om forhøjet skatteansættelse," oplyste en talsmand for Google France, men Le Canard Enchainé plejer at være rigtig godt informeret om, hvad der foregår i de franske regeringskontorer.

De franske skattemyndigheder har valgt at sætte lup på Googles skattebetaling, fordi den er påfaldende lille. Internetkoncernen har en omsætning i Frankrig på mellem 1,25 og 1,4 milliarder euro. Men kun de 138 millioner euro bliver selvangivet i Frankrig, og heraf betaler man kun godt fem millioner euro i skat. Det meste af omsætningen bogføres tilsyneladende uden for Frankrig, og det meste af overskuddet bliver ad forskellige omveje over Bermuda og Holland ledt til Irland, hvor selskabsskatten er lavere end i Frankrig og de fleste andre europæiske lande.

Det har længe forlydt, at noget var på vej. Allerede i marts kunne det franske ugemagasin L'Express fortælle, at skattemyndighederne kiggede på Googles selvangivelser for årene 2008, 2009 og 2010.


Også i 'Danmark er Googles skattebetaling påfaldende lav, og bladet Computerworld har tidligere dokumentet, hvordan Google fakturerer de fleste af sine danske kunder direkte fra Irland.

Skattekravet mod Google vil kunne anvendes som pressionsmiddel i den konflikt, som Frankrig i forvejen har med Google, vurderer Le Canard Enchainé. De franske medievirksomheder ønsker, ligesom de danske, at Google betaler for sin brug af stof fra mediernes sites, og da Google-chefen i mandags var til møde i Élysée-palæet, gav Hollande ham to måneder til selv at finde en løsning med medierne; ellers kommer der lovgivning. 

Frankrig er i øvrigt ikke det eneste land, som vil tvinge Google til at betale for brug af stof fra medierne. Hollande nævnte direkte, at han vil lade sig inspirere af det arbejde, som er i gang i Tyskland med at opkræve en tvangslicens af søgemaskiner.

Le Canard Enchainé lægger ikke selv nogen af sine artikler på nettet, men sagen er allerede omtalt i specialmedier på nettet. Her på engelsk, og her på fransk.