Nu skal flere danske butikker holde lukket: »Uvisheden er meget hård«

Onsdag lukkede forretninger som frisører, tatoveringsbutikker, cafeer og restauranter i forsøget på at inddæmme smitten af coronavirus. Vi har talt med fem selvstændige, som bliver ramt af regeringens nye restriktioner.

Fem små, vidt forskellige virksomheder, fotograferet til konceptuel historie om de små virksomheder, som lukker ned. Coronavirus. Covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lysene blev onsdag slukket i butikker over hele Danmark. Det kan sætte forretningerne og menneskerne bag i dårlige økonomiske situationer. Berlingske var onsdag på besøg hos nogle af de virksomheder, der bliver påvirket af lukningen.

Beautysalonen

Lai Thi Minh er ramt på flere kanter. Ikke alene ejer hun hele fem skønhedssaloner. De fem saloner er også alle placeret i storcentre, og nu er nøglen drejet om på al omsætning. Dertil stod hun til at åbne en ny butik 12. marts, som formentlig aldrig får en kunde i stolen, da Lai Thi Minh tvivler på, at økonomien vil kunne række til endnu en butik.

Lige nu går angsten på, om hun overhovedet har økonomi til at holde de eksisterende butikker i live. Allerede søndag tog Lai Thi Minh en selvstændig beslutning om at lukke ned for butikkerne af ren og skær bekymring for sine medarbejdere.

»Vi er meget udsatte, når vi arbejder med kundernes hænder, og vi klipper deres hår. Vi er tæt på folk. Jeg var nødt til til at tyvstarte, fordi vi alle var så nervøse,« siger Lai Thi Minh.

Hun har sendt sine i alt 20 medarbejdere hjem uden løn. Hun kæmper med at få kabalen til at gå op med både husleje, lønninger og ingen indtægt.

»Vi er så hårdt ramt på økonomien nu. Hvis det bliver ved, kan vi ikke klare den. Så må vi gå konkurs,« fortæller hun.

Minas Kaffebar på Nørrebro holder hovederne høje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Kaffebaren

Det kommer til at se sort ud med kaffesalget i København, de næste uger. Som en af mange cafeer, skal Minas Kaffebar på Nørrebro nu lukke lokalerne for kaffetørstige kunder. Lukkeperioden kommer til at gå ud over virksomheden, som åbnede sin anden butik på Nørrebrogade sidste måned.

»Det er virkelig dårlig timing. Men det er det jo for alle. Det er klart, at det er frustrerende og hårdt«, fortæller Mina Lewis, der sammen med tre andre ejer den københavnske café.

I søndags blev alle medarbejdere sendt hjem, og uvisheden er hård for ejerne. Alligevel forsøger de at holde hovedet højt.

»Vi prøver alle at være positive og støtte hinanden. Det hjælper ikke så meget at være bange. Der er ikke nogen, der kan styre, hvad der sker,« siger Mina Lewis.

Derfor har de fire ejere også forsøgt at tænke i nye baner i forsøg på at holde forretningen i gang. Man vil derfor satse på takeaway, hvor kunder på Nørrebro og Nordvest kan bestille en dagens ret og få den leveret til døren. Det skal gøres i samarbejde med andre virksomheder på Nørrebro.

Selvom det er hårdt, forstår Martin Monnerup godt regerings beslutning Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Tatovøren

På Frederiksberg har Martin Monnerup og hans fætter Ralf Monnerup tatoveringsbiksen, Selfmade. Butikken har ligget der i 3,5 år og skal nu holde lukket indtil slutningen af marts. Som det ser ud nu, er Martin Monnerup ikke nervøs for, om forretningen kan overleve, hvis butikken kan åbne igen i slutningen af marts.

Men hvis situationen ikke ændrer sig, kan butikken gå hårde tider i møde.

»Uvisheden er meget hård. Man tænker meget på fremtiden, og om man har et arbejde, og om butikken kan løbe rundt,« siger Martin Monnerup.

Både tatovører og kunder så statsministerens pressemøde i butikken tirsdag aften.

»Vi blev rigtig kede af det over situationen. Det er noget, vi elsker at lave,« siger Martin Monnerup.

Selfmade ligger i nogle dyre lokaler på Frederiksberg og tatovørerne kommer til at miste penge hver dag. Alligevel prøver Martin Monnerup og de andre tatovører at holde hovedet højt og forsøge at bruge lukkeperioden til at udvikle nye design og færdigheder.

»Vi vil bruge tiden på at udvikle os kunstnerisk. Vi er jo nogle tossede kunstnere,« siger Martin Monnerup. Han håber også, at kunderne vil vende tilbage. »Vi har en meget loyal kundekreds«, siger Martin Monnerup.

Camilla Christensen lancerer nu et online fitnessunivers til danskerne Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Fitnesscenteret

Inde i byen ligger Soul Fitness, som normalt huser en masse medlemmer, der blandt andet dyrker yoga og pilates. Men onsdag var centeret tomt. Stifter, Camilla Christensen, var inde i Soul Fitness for at lukke de sidste ting ned.

Nu forbereder hun sig på de kommende uger, hvor indtægten ser ud til at falde. Allerede onsdag begyndte Camilla Christensen så småt at lukke centeret ned efter statsministerens pressemøde, hvor hun kunne mærke frygten og uvisheden om, hvad der kommer til at ske.

I dag kan Camilla Christensen stadig mærke frygten, men hun forsøger at holde hovedet højt. Soul Fitness ligger inde i byen med en høj husleje, men medlemmerne har vist deres støtte og mange har ikke opsagt deres medlemskab.

»Jeg er dybt taknemmelig for den støtte jeg har fra mine medlemmer. Det giver mig så meget gejst og gåpåmod,« siger hun.

Uvisheden om, hvordan det skal gå med centeret har fået hende til at tænke i nye baner, og i nat sad Camilla Christensen oppe til klokken tre for at lancere et online fitnessunivers. Her vil hun lancere træningsvideoer, hvor medlemmer og andre danskere kan tegne abonnement og få træning og velvære ind i hverdagen derhjemme.

»Det giver mig ikke noget at være i frygten. Jeg vil have tillid til at alt bliver godt igen,« siger hun.

Det bliver svært for frisørerne at holde indtægterne oppe den kommende tid Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Frisøren

Nadia Ejo har investeret alle familiens penge i den frisørsalon ved Kultorvet i København, hvor hun nu ikke længere kan klippe sine kunder. Men hun kan stadig sælge hårprodukter fra sit varelager, og på den måde regner hun med at have likviditet nok til en måned.

Så derfor er hun i fuld gang med at pakke shampoo og andre varer til kunderne, da Berlingske fanger hende til en snak onsdag morgen. Kunderne har reageret på det nødråb, hun har sendt til dem på bl.a. sociale medier med en opfordring til at købe hårplejeprodukter fra hendes varelager, så hun på den måde kan skabe en omsætning, nu hun ikke må bruge saksen. Varerne leverer hun til kunder rundt omkring i byen med sin mand og to børn.

»Man føler sig enorm sårbar og blottet. Det er ikke nemt at bede om hjælp på den her måde. Jeg vil helst klare mig selv. Sådan har jeg altid været,« understreger hun over for Berlingske: »Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske. Lige nu har jeg det sådan, at jeg ikke kan tænke længere frem end en måned. Derefter har jeg ingen indtægter«.