Nu skal fladskærmen energimærkes

EU-Kommissionen vil have den nuværende energimærkning for hårde hvidevarer udvidet til at omfatte fjernsyn. Tre nye karakterer skal gøre ordningen mere præcis.

Energimærkningen skal gøre det nemmere at købe nyt TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugere i EU har i lang tid nydt godt af at kunne se, hvor store strømslugere en lang række hårde hvidevarer er, inden de køber nyt.

Og i fremtiden skal de også have gavn af ordningen, når de køber nye fladskærme eller andre fjernsynsapparater.

Det foreslår EU's energikommissær Günther Oettinger i et forsøg på at forbedre den nuværende energimærkning.- Energimærket flytter markedet i retning af mere energieffektive produkter, som er et væsentligt bidrag til at nå EU's mål for energieffektivitet, konkurrenceevne og klimaændringer. Samtidig sparer forbrugerne penge, siger Oettinger.

Ifølge tal fra EU udgør TV næsten 10 procent af en gennemsnitlig hustands el-forbrug. Det, håber man på, bliver mindre, når det nye mærke vises synligt på produktet og i reklamer, når prisen på TVet oplyses.

EU-Kommissionen foreslår yderligere, at det nuværende energimærke, som gælder frysere, køleskabe, vaskemaskiner og en række andre hårde hvidevarer, udvides.

Ifølge EU har ny teknologi gjort det muligt at halvere energiforbruget for produkter med det bedste mærke, A-mærket, og derfor spænder den produktgruppe al for vidt.

Således er 90 procent af alle solgte hårde hvidevarer i dag mærket med et "A". Derfor skal det også være muligt at få "A+", "A++" og "A+++", hvis et produkt er særligt energisparende. Den laveste karakter på EU's skala er "G".EU-Kommisionen vurderer, at produkterne, som er omfattet af mærkningsordningen, udgør en tredjedel af de europæiske husstandes energiforbrug.

Inden de nye mærkningsregler træder i kraft, skal forslaget godkendes i Europaparlamentet og af EUs medlemslande.