Nu skal droner bringe pakker ud til alpehytterne

Flere og flere post- og pakkevirksomheder melder sig på banen med udbringning pr. drone. Tirsdag sendte det schweiziske postvæsen sin første »robot-brevdue« i luften med pakkepost.

SwissPost startede tirsdag forsøg med en drone til pakkeudbringning.  Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scenariet, hvor du bestiller et par sko eller en smartphone på nettet og får det leveret inden for en time pr. drone, er langt fra utænkeligt. Flere og flere transportvirksomheder eksperimenter med hurtig levering uden brug bil, cykel eller gåben.

Det schweiziske postvæsen har netop indledt forsøg med at bringe pakkepost ud med ubemandede droner, oplyser Swiss Post. Sammen med luftfragtselskabet Swiss WorldCargo vil posten forsøge sig med en model på størrelse med et toiletbræt, der kan transportere pakker på op til ét kilo over en distance på 10 kilometer på en batteriopladning.

SE BILLEDERNE;

Hensigten er først og fremmest hurtigere og nemmere at kunne betjene befolkningen i de mange afsidesliggende landsbyer i alpelandet.

Testforsøget kommer til at vare juli måned ud, og ifølge postvæsenet vil der nok gå fem år, før den flyvende pakkepost bliver en udbredt i den kommercielle postforretning. Der er en lang række ting, som skal afklares inden - både når det gælder lovmæssige og tekniske forhold.

Schweizerne er ikke de første, der forsøger sig med drone-post. Den tyske logistikgigant Deutsche Post DHL startede sidste år forsøg med en »Pakkekopter«, der kan transportere hastepakker på op til tre kilo med for eksempel medicin til svært tilgængelige områder.

Og I Frankrig begyndte LaPostes pakkeselskab GeoPost ved årskiftet forsøg med udbringning af lettere pakker med en drone, der kan transportere fire kilo over 20 kilometer. Også i Frankrig er det hensigten primært at bruge drone-tjenesten til udbringning i isolerede områder eller til nødhjælp. Men som i de fleste andre lande, hvor man forsøger sig med kommercielle droner, støder aktørerne på problemer med flyvetilladelse.

I USA har blandt andre Amazon meldt sig på banen med en drone, der kan bringe pakker på op til to kilo ud. Indtil videre har kommercialiseringen af projektet været forhindret på grund af luftfartsmyndighedernes regler, der i dag forhindrer kommerciel brug af droner i mere end et meget begrænset omfang. Men en løsning på de problemer skulle være på vej, så dronepakkepost skulle kunne blive en realitet i USA i slutningen af 2016 eller begyndelsen af 2017.

Anvendelsesmulighederne for droner er utallige. Den finske mobilgigant Nokia, går om kort tid i gang sammen med det mellemøstlige teleselskab, Du, i gang med at bruge droner til at teste mobilsignaler. Dronerne skal flyve rundt med smartphonetelefoner med testprogrammer, som skal analysere, hvor godt mobilnettene virker.