Nu skal din NemID også virke på portugisiske og rumænske sites

Nye EU-regler skal gøre det muligt at bruge NemID og digitale signaturer på tværs af landegrænser, så det indre marked også bliver digitalt.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ikke nogen fælles digital signatur for alle borgere i EU. I stedet skal landene samarbejde om de nationale digitale identiteter, der findes allerede.

Tilslutter Danmark sig ordningen, betyder det, at du vil kunne bruge NemID på offentlige hjemmesider i andre EU-lande, mens disse lande omvendt også har krav på at kunne bruge deres egen signatur-løsning på offentlige danske websider.

Det fremgår af et forslag fra Europa-Kommissionen, som står for lovarbejdet i EU.

Fordelene ved ordningen er for eksempel, at man kan ansøge om en universitetsplads i et andet EU-land helt digitalt, i stedet for at skulle sende papirblanketter eller møde op rent fysisk, lyder det fra Neelie Kroes, næstformand for Europa-Kommissionen, i en pressemeddelelse.

Virksomheder kan også komme til at byde på offentlige kontrakter i andre EU-lande med et digitalt signeret bud, i stedet for at skulle sende tykke ringbind med tilbuddet ud med kurér.

»Personer og virksomheder skal kunne foretage transaktioner i et grænseløst digitalt indre marked, for det er en af fordelene ved internettet. Af hensyn til retssikkerheden og tilliden er der behov for en mere gennemgribende forordning om e-signaturer og e-identifikation. Med en gensidig anerkendelse af nationale eID og fælles standarder for tillidstjenester og e-signaturer kan vi forhindre en national opsplitning af internettet og offentlige onlineserviceydelser og derved lette tilværelsen for millioner af virksomheder og borgere,« udtaler hun.

Har et land ingen digital identifikation til borgerne, eller ønsker ikke at indgå i sådan et samarbejde, kan det vælge at stå uden for.

Deltag i debatten på Version2.dk