Nu skal det gamle samtalekøkken skiftes ud

Det er blevet tid til at udskifte det gamle samtalekøkken, og forbrugerne har i stigende grad tillid til, at der er råd til at investere. Det er positivt, siger forbrugerøkonom.

Foto: Nina Ewald.
Læs mere
Fold sammen

Når det går bedre i køkkenbranchen, skyldes det i høj grad stigende forbrugertillid, men der er også en anden mere lavpraktisk grund til, at danskerne investerer i nye køkkener netop nu.

»Det er også en effekt af, at det efterhånden er så længe siden, vi havde det store samtalekøkkenopsving, at der efterhånden er nogle køkkener, som ikke kan mere,« siger forbrugerøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Ifølge Danmarks Statistik vurderede forbrugerne i maj, at familiens økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden, og de forventer ligeledes, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Når forbrugerne har tillid til økonomien, tør de også investere.

»Store varige forbrugsgoder investererer man i, når man har tillid til, at der er orden i ens økonomi, og at man ikke kommer ud for nogle katastrofer de næste par år, hvor man ville ende med at sidde med sit dyre køkken og ærgre sig over, man brugte alle de penge, når man blev arbejdsløs,« siger Las Olsen.

Det samlede privatforbrug er stadig lavere, end det var før krisen, men når forbrugernes optimisme kan spores i salget af køkkener, hænger det også sammen med, at forbruget har været meget langt nede – specielt forbruget på de store investeringsting, som køkkener er.

»Man køber ikke nyt køkken for sjovt. Det er noget, man køber, når der er overskud,« siger Las Olsen.

Gennem det seneste år til halvandet er forbruget så småt begyndt at kravle opad – langsomt, men trods alt opad. Samtidig er det heller ikke uden betydning for forbrugernes lyst til at investere i køkkener, at det er billigt at låne penge.

»Køkkener er ofte noget, man låner til, så det betyder selvfølgelig noget, at renten er så lav. Det betyder sikkert også noget, at huspriserne er begyndt at stige nogle steder,« siger Las Olsen.

Tirsdag i denne uge fremlagde de økonomiske vismænd i øvrigt en rapport, som konkluderede, at der efter en årrække med stilstand er lyse tider i sigte. Således spår de fire vismænd en vækst i år på 1,9 procent, der stiger til 2,3 procent til næste år og endnu mere efter dette, fordi der kommer mere gang i både det private forbrug og eksporten.