Nu skal danskerne gøre det selv på nettet

Fra i dag kan danskerne bruge den samme adgangskode til kommuner, staten, netbank, virksomheder og organisationer. Forventningerne er høje - nu skal vi lære at betjene os selv.

På det plastiklaminerede papkort står 148 engangskoder, som benyttes, når man bruger NemID. Foto: DanID Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg håber, at det bliver som ketchupeffekten, hvor det hele kommer væltende - vi har ventet på det et stykke tid.«

De danske kommuner har med formanden for Kommunernes Landsforenings arbedsmarkeds- og erhvervsudvalg Erik Nielsens ord store forventninger til den nye, digitale signatur, NemID, som torsdag formiddag blev skudt i gang, og som nu for alvor skal få danskerne til at betjene sig selv over nettet.

180.000 om ugen

NemID virker til netbanker, hele den offentlige sektor og mange private virksomheder. Langt de fleste vil få den gratis NemID via netbanken, men man kan også få den i borgerservice eller skattecentre, hvor der er menneskelig hjælp at hente. Ca. 180.000 forventes hver uge efter sommerferien at få NemID.

»Det er 42 år siden, at danskerne fik CPR-nummer, og 25 år siden dankort kom. NemID er det nye årtusinde største offentlige digitaliseringsprojekt, digitaliseringens svar på Storebæltsbroen, der bygger bro mellem borgere, virksomheder og det offentlige. Det næste halve år får tre millioner danskere NemID via netbanken, og den kan bruges til meget andet end at checke selvangivelsen eller gå i banken. Ejendomsmæglere, forsikrings- og pensionsbranchen, fagforeninger og Klasselotteriet er også med, og jeg håber da på en stærk stigning i antal af digitale ansøgninger til de videregående uddannelser,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), der fremhævede, at også handicappede har meldt positivt tilbage.

I toppen af den internationale superliga

NemID kan allerede fra i dag bruges til f.eks. at melde flytning, at se sin e-journal på sundhed.dk, bestille medicin på apoteket.dk, besøge Skat, netbanker m.m. og senere også hos f.eks. auktionshuset QXL og virksomheder som BRF Kredit.

«Dette er et banebrydende IT-projekt, der placerer Danmark i toppen af den internationale superliga - og dette er blot begyndelsen,« siger direktør i bankernes brancheforening, Finansrådet, Jørgen Horwitz, der er sikker på, at mange virksomheder hurtigt vil komme med.

I 2012 skal 30 procent af al kommunikation mellem det offentlige og borgere foregå elektronisk, i 2015 50 procent. Derimod skal al kommunikation mellem det offentlige og virksomheder om to år være fuldt elektronisk.

Nogen har brug for at anvende den digitale signatur mange gange om dagen.

»Til dem vil der i begyndelsen af 2011 komme en elektronisk løsning baseret på hardware, som genererer de nøgler, der er brug for,« siger Johnny Bennedsen, administrerende direktør i DanID.

Stor informationskampagne

Fra august kan NemID også bruges til at signere elektroniske aftaler, der dermed er lige så juridisk bindende, som havde man fundet fyldepennen frem. Fra december udstedes NemID til medarbejdere, og fra 2011 kommer så den elektroniske version af NemID.

Der er planlagt en større informationskampagne i aviser, TV og på nettet frem til oktober.

Læs mere
Bestil selv NemID nu (man skal have pas eller kørekort ved hånden)
www.nemid.nu