Nu skal børsnoterede virksomheder komme med nye prognoser

Coronakrisen åbnede en kattelem, men børsnoterede selskaber bør ikke længere suspendere forventningerne til årets resultat, lyder det fra Finanstilsynet.

A.P. Møller - Mærsk er et af de selskaber, der har suspenderet sine forventninger til 2020 som konsekvens af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Landets børsnoterede selskaber skal igen til at sætte tal på forventningerne til 2020.

I marts blev det krav suspenderet på grund af den enorme usikkerhed som følge af coronakrisen, og den mulighed benyttede flere af de største danske selskaber som Mærsk, Carlsberg og Vestas sig af.

Nu vurderer Finanstilsynet, at støvet har lagt sig så tilstrækkeligt meget, at de børsnoterede virksomheder skal melde nye forventninger ud hurtigst muligt.

»De mulige scenarier for konsekvenserne af covid-19-krisen er i dag belyst i højere grad end i marts måned, ligesom udviklingen i første halvår er kendt. Finanstilsynet forventer derfor, at udstedere på nuværende tidspunkt som udgangspunkt er i stand til at præsentere ny guidance,« lyder det fra tilsynet.

Mens mediko- og farmaselskaber i det danske C25-eliteindeks har fastholdt resultatforventninger gennem coronakrisen, har banker og industriselskaber set sig nødsaget til at sløjfe dele af deres forventninger til fremtiden, skriver Børsen.

Tillid risikerer at blive brudt

Finansielle virksomheder som Danske Bank, Jyske Bank, Spar Nord og Tryg opdaterede i juli deres forventninger til 2020 i forbindelse med kvartalsregnskaberne, men flere af Danmarks største virksomheder lader vente på sig. ​​

Det gælder blandt andre Vestas, Carlsberg og Mærsk, der endnu ikke har præsenteret halvårsregnskaber. A.P. Møller - Mærsk oplyste mandag til Børsen, at man løbende vurderer, hvornår man kan annoncere forventninger til A.P. Møller - Mærsk-resultatet for 2020, efter at de blev suspenderet 20. marts »på grund af betydelig usikkerhed og manglende visibilitet i forhold til udviklingen i den globale efterspørgsel for containertransport«.

Ifølge Finanstilsynet vil tilliden til markedet blive brudt, hvis virksomheder forholder sig tavse og ikke løbende kommunikerer ud til de potentielle investorer:

»Lange perioder med tavshed og mangel på information om, hvordan det går hos udstederen, vil skabe usikkerhed hos de potentielle investorer og have en vildledende effekt. Udstederne kan eksempelvis ikke vente med at melde nye forventninger ud til tredje kvartal 2020, hvor de håber på at opnå bedre resultater, mens realiserede tal for første eller andet kvartal tyder på en væsentlig tilbagegang,« lyder det.

Såfremt en børsnoteret virksomhed fortsat ikke har et tilstrækkeligt overblik over forretningens virke under coronakrisen, vil udstederen fortsat kunne have udfordringer med at kommunikere konkrete estimerede forventninger for resten af året. Finanstilsynet forventer i så fald, at udstederen kommer ud med en foreløbig meddelelse, der begrunder den fortsatte mangel på ny guidance, og offentliggør deres nye forventninger hurtigst muligt derefter.