Nu skal Asien spise danske øko-varer

Danske økologiprodukter skal erobre middagsbordene i Asien. Som et første skridt på vejen har Danmark netop indgået en aftale med Sydkorea, hvor interessen for økologi har udsigt til at stige eksplosivt.

Foto: Kim Haugaard. Med en samarbejdsaftale om udveksling af viden om økologi nærmer Danmark sig en reel handelsaftale med Sydkorea om økologiske produkter, så danske producenter kan få bedre adgang til et attraktivt sydkoreansk marked.
Læs mere
Fold sammen

Økologiske fødevarer som mælk, ost og smør fra danske landmænd rettet mod en hastigt voksende asiatisk middelklasse skal være det nye salgshit for den danske fødevareindustri.

Som et første skridt på vejen mod bedre adgang til især de sydøstasiatiske markeder har Danmark netop indgået en samarbejdsaftale med Sydkorea om udveksling af viden om produktion og forarbejdning af økologiske fødevarer. Det regnes som en forløber for en reel handelsaftale mellem de to lande, der skal give økologi fra Danmark direkte adgang til det attraktive sydkoreanske marked.

Sydkorea er særdeles interessant for dansk økologi, da det folkerige asiatiske land har en stor, købedygtig middelklasse, der har råd til de lidt dyrere danske produkter. Den sydøstasiatiske middelklasse står som helhed til at blive mere end fordoblet i antal over de kommende år fra 40 mio. i 2010 til omkring 85 mio. frem mod 2017.

Ifølge Landbrug & Fødevarer ligger potentialet i Sydkorea primært i mejeriprodukter som økologisk modermælkserstatning, mælkepulver, ost og smør.

»Da jeg i efteråret var i Sydkorea, blev det tydeligt, at der er stort potentiale for danske økologiske produkter. Der er en pengestærk middelklasse, der er parate til at bruge store beløb på fødevarekvalitet. Kan vi nu få afsat dansk økologi og kvalitetsprodukter på det koreanske marked, kan det være med til at skabe vækst og arbejdspladser i den danske fødevarebranche,« siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Sydkoreanernes indkøb af økologiske fødevarer kommer fra et lavt niveau, men ventes at stige med 18 pct. om året frem mod 2020, hvoraf en stor del af produkterne skal importeres. Udviklingen understøttes af, at den sydkoreanske regering har sat øget fokus på sunde og økologiske fødevarer.

De nyeste tal viser, at Danmark i 2013 eksporterede for 1,5 milliarder kr. økologiske varer på verdensplan, hvilket er en fordobling siden 2009. Samlet set er den globale handel med økologiske fødevarer steget fra 59 milliarder dollar i 2010 til 72 milliarder dollar i 2013.