Nu ser det lysere ud for grøntsagsavlerne

Danske grøntsagsavlere kan få hjælp af både EU og regeringen efter de tab, tarmbakterie kostede erhvervet.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu ser det tilsyneladende lidt lysere ud for de danske grøntsagsavlere, hvis omsætning blev ramt, da VTEC-bakterien fik forbrugerne til at holde igen med at købe agurker og andre produkter.

Efter et møde i FødevareErhverv siger fødevareminister Henrik Høegh (V) til Ritzau, at der nu bliver mulighed for at få erstatning, dels gennem EU's støtteordning, dels med midler fra den danske regering.

- Med virkning fra den 14. juni kan danske avlere søge støtte fra EU's særlige pulje på linje med deres kolleger i andre EU-lande, beretter ministeren.

Det ligger fortsat fast, at der ikke kan ydes kompensation med udgangspunkt i et pristab.

- Vi taler eksempelvis om et parti salat, som det ikke kan betale sig at høste, og som producenten derfor pløjer ned i sin jord. Men også når det drejer sig om de øvrige grøntsager, skal Plantedirektoratet aflægge besøg hos hver enkelt avler, tilføjer Henrik Høegh.

Det sker blandt andet for at kontrollere, at det er sunde og friske varer, avleren har været nødt til at destruere.

- Når det er på plads, skal omfanget af tabet kunne kortlægges. Først i juli vil vi formentlig have et overblik over, hvor meget det drejer sig om.

I modsætning til producenterne i andre lande kan danske avlere derimod ikke få kompensation for det tab, der ligger i perioden fra 26. maj til 14. juni.

- Det skyldes, at vi ikke kan fremvise nogen dokumentation, da vi i modsætning til andre lande ikke har tradition for at destruere fødevarer, siger Henrik Høegh.

Men her vil regeringen træde til og hjælpe producenterne.

- Det tager lidt tid, og jeg kan ikke sige præcist, hvor og hvordan vi finder midlerne. Måske kan det blandt andet blive i form af penge til markedsføring i en situation, hvor uroen omkring tarmbakterien er gået ud over hele erhvervets afsætning, pointerer ministeren.

EU's særlige "krisepulje" til de kriseramte avlere beløber sig til 210 millioner euro, svarende til godt 1,5 milliarder kroner.

/ritzau/