Nu satser Fakta på grænsebutikker

Koncernen bag bl.a. Brugsen- og Fakta-supermarkederne tager nu konsekvensen af den store grænsehandel. Nu vil Coop også have sin bid af grænsekagen.

Foto: Brian Bergmann

Coop bevæger sig nu uden for landets grænser. I begyndelsen af 2013 vil danske kunder, der ruller syd for grænsen til Tyskland, blive modtaget af store Fakta-skilte.

Koncernen, der står bag supermarkeder som brugsen, Kvickly og Fakta, starter med to butikker i henholdsvis Harrislee og Aventoft lige syd grænsen. Formanden for Coops og FDBs bestyrelse, Lasse Bolander, forklarer, at den danske detailhandel er under pres, og at det nu får koncernen til at tage nye våben i brug mod konkurrenterne.

"Stadig flere danskere kører jævnligt over grænsen for at købe stort ind af de typiske grænsevarer på grund af de stadigt stigende afgifter i Danmark, og vi vil gerne give kunder og medlemmer mulighed for at grænsehandle i vores butikker," siger Lasse Bolander og tilføjer:

"Den økonomiske krise kombineret med stadigt flere typer afgifter på fødevarer sætter hele den danske detailhandel under pres. I det perspektiv ser jeg vores beslutning om at etablere os i Tyskland som nødvendig."

Coop peger også på, at grænsehandlen er modnet. I dag er det ikke kun dåseøl og Haribo-slik, der bliver langet over disken i grænsebutikkerne, forklarer Jesper Lien, adm. direktør i Coop og fungerende kædedirektør for Fakta-kæden.

"Grænsebutikkerne har udviklet deres koncept, så de også tilbyder langt flere fersk- og dagligvarer end tidligere, og den udvikling er vi nødt til at tage alvorligt. Derfor har vi taget kampen op og etablerer nu to Fakta grænsebutikker i samme område. De to butikker vil have de fleste varer fra Faktas normale sortiment i Danmark samt de klassiske grænsevarer," siger han.

Coop har indgået en aftale om drift med virksomheden Sonja & Wolfgang, som hidtil har drevet grænsebutikkerne i de to nordtyske byer, meddeler koncernen.