Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De europæiske medicinalgiganter Sanofi og GlaxoSmithKline meldte sig i sidste uge ind i kampen om at levere en effektiv vaccine mod coronavirus, da de to selskaber løftede sløret for et partnerskab, der i bedste fald kan være med til at bremse det omfattende sygdomsudbrud.
Sanofi og GlaxoSmithKline har i fællesskab udviklet en vaccine, som i første omgang skal testes på omkring 400 patienter. Målet er, at der allerede i 2021 skal være op mod en milliard vacciner klar til brug.
I et fransk radioprogram kommer den franske Sanofi-direktør, Olivier Bogillot, nu med et konkret svar på, hvad selskabets vaccine skal koste.
»Prisen er ikke endeligt fastsat. Vi er lige nu i færd med at beregne vores produktionsomkostninger, men det vil være mindre end ti euro,« siger Olivier Bogillot.
Vaccine til oktober?
USAs præsident, Donald Trump, sagde mandag aften under en pressekonference, at han ikke anså det for usandsynligt, at den første effektive vaccine mod coronavirus måske allerede kan blive godkendt og klar til brug i oktober.
»Det kunne have taget to eller tre år. I stedet bliver det – vil det ske på meget kort tid,« sagde Donald Trump.
Hos franske Sanofi er Olivier Bogillot helt på det rene med, at hans bud på en coronavaccine med stor sandsynlighed ikke bliver den første på markedet. I USA har Donald Trump tidligere stillet befolkningen i udsigt, at en vaccine vil være klar til brug inden 1. november.
»Vi skal vaccinere millioner af mennesker, endda milliarder, så vi får brug for flere leverandører af vacciner, som kan producere millioner og atter millioner. Det er ikke et problem, at konkurrerende medicinalselskaber kommer før os. Vi kommer lige bagefter og vil også kunne levere flere hundrede millioner doser,« siger Olivier Bogillot til radiostationen France Inter.
Helt fremme i frontgruppen af vaccineudviklere ligger lige nu det amerikanske biotekselskab Moderna, der i juli meldte ud, at selskabet havde indledt et afgørende fase tre-studie, der endegyldigt skal klarlægge, om vaccinen kan leve op til de tårnhøje forventninger.
Det amerikanske selskabs vaccine med navnet mRNA-1273 anvender et genetisk materiale kaldet »messenger RNA« til at instruere kroppens eget væv i at fremstille såkaldte virale proteiner, der fremkalder immunrespons.
Moderna indgik i august en stor aftale med EU om en leverance af mindst 80 millioner doser af den mulige coronavaccine.
I foråret sagde Modernas franske topchef, Stéphane Bancel, at en vaccine måske allerede kan blive tilgængelig til såkaldt nødbrug for sundhedspersonale til efteråret.
Vaccinekandidaten fra Moderna er en del af den amerikanske regerings »Operation Warp Speed«, der skal fremskynde udviklingen af en vaccine mod covid-19.