Nu sælger han ud: Før finanskrisen kunne Ole Vagner gå på vandet

Mulle, vi er stjernerige! Sådan sagde Ole Vagner til konen, da han ringede hjem og fortalte, at han havde solgt en stor portion aktier i ejendomsselskabet. Mød milliardæren (frem til krisen), charmøren, familiefaderen, vestjyden, musikeren og ejendomsmatadoren.

Boligspekulant Ole Vagner har mistet mange millioner gennem finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ole Vagner er i dag en skygge af sig selv - i hvert fald rent økonomisk og forretningsmæssigt. Men tilbage i første halvdel af nullerne kunne han gå på vandet. Han bogstavelig talt vadede ind i mennesker med sine store vestjyske og folkelige gummistøvler på.

Han kunne på en gang regne den ud med ejendomsobligationer og anden finans-akrobatik, og samtidig fremstå som jordens flinkeste og mest helstøbte mand, når han skulle sælge sig selv og Keops’ øvrige produkter på samme esbjergensiske dialekt, som i sin tid var med til at sikre Poul Nyrup Rasmussen sejren over Svend Auken som formand for Socialdemokratiet.

Ole Vagner blev gift og fik sit første barn som 18-årig! Og var åbenlyst lykkelig for sin familie og sine mange penge. Et menneske blandt alle dansk erhvervslivs talende jakkesæt! »Mulle, vi er stjernerige,« udbrød han, da han før finanskrisen ringede hjem til hustruen for at fortælle, at han havde solgt en stor aktiepost i Keops - hvorefter familien var, ja, stjernerige!

Ole Vagner fortalte dengang i 2006 Berlingske Nyhedsmagasin om sit nye liv som velhaver og netværket, han byggede formuen på.

Først rideklubben:

»Min kone Lotte, ‘Mulle’, er meget interesseret i ridesport, og qua det har jeg fået en kontaktflade med mange snitflader over til vores virksomhed. Der er mange inden for ridesporten, som vi også har som kunder i butikken. Min kone har to Grand Prix-heste (topklasse for dressur, red.). Hun købte jo Finale (tophingst i millionklassen, red.). Hun rider også Hubertusjagt, det er hun vist den eneste Grand Prix-rytter, der gør. Jeg har bl.a. lært Johan Schrøder at kende, han rider jo også Hubertusjagt. Han sad indtil for nylig i Keops’ bestyrelse. Det samme gælder Andre Lublin. Og Niels Martinsen fra InWear. Direktøren for Widex, Jan Tøpholm - hans kone Lulu har engang vundet Hubertusjagten. Så er der Niels Kattrup, som ejer herregården Donse nord for København. Når jeg så er til stævner, så er jeg jo sammen med Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego. På den måde har vi fået en kontaktflade inden for ridesporten, som har gjort det naturligt at supplere det med noget sponsorship på businessplan. Ridesporten er smadderbillig at sponsorere. Når vi er hovedsponsor på Hubertusjagten for første gang i år - så får vi tre og en halv times direkte udsendelse i TV 2 for omkring 200.000 kr. Alle officials bærer vores trøjer, og jeg er oppe og uddele præmien sammen med de kongelige. Vi var også hovedsponsor for World Cupen på Wilhelmsborg for nylig, hvor verdens bedste dressurryttere red. Lotte deltog også på Finale.«

Så er der kredsen omkring Capinordic, senere kaldet Milliardærklubben:

»Steen Bryde, tidligere revisor, nu direktør i Capinordic, har jeg lært at kende i Rotary-klubben. Så valgte jeg for fem år siden ham som personlig revisor. Hans forretning var fokuseret på hovedaktionærforhold. Det var også det, der gjorde, at vi gik sammen om Capinordic. Finansmanden Peter Forchhammer hører også til kredsen af aktionærer i Capi-nordic. Han er en kreativ person, der ofte går i gang med nye ting. Folk, der starter nye ting op, de oplever en gang imellem, at det ikke lige går, som det skal. Noget af det, Peter har startet op, er gået konkurs. Det er der nogen, der synes, er en meget dårlig kvalitet hos Peter. Men du kan se, at der er andre fremtrædende erhvervsfolk, som har været uheldige med nogle ting, de har startet op, og er gået konkurs. Det er nu engang spillets regler. Jeg synes, man skal passe på med at hive de der ting frem, der er sket for 20 år siden. At gøre det odiøst. Så er der de andre fem procent aktionærer, Erik Damgård, Lasse Lindblad, som er direktør, og som i øvrigt også har fået på hattepulden, fordi han var direktør i datterselskabet til en bank, der gik konkurs. Og så er der Steen Bryde og mig selv personligt.«

Og islændingene, som klarede alle transaktioner på ét ark papir:

»Islændingene, som købte 30 pct. af aktierne i Keops for halvandet år siden, har det princip, at Jon Asgeir, deres topchef, altid skal ind over, så jeg var i London og hilse på Jon. Jeg havde hverken advokater eller rådgivere involveret. Det var nok derfor, at det gik så hurtigt. Fire dage tog det at afslutte handlen. Det er rart at have en kapitalstærk aktionær, så er der da en vis vægt bag vores økonomi. Islændingene har bidraget med deres one-page management. Det synes jeg er helt vidunderligt. Tingene skal kunne stå på en side. Og hurtig beslutningsproces. Der er ingen grund til at udsætte det til i morgen, som vi kan beslutte i dag. Det passer mig helt fint. Jeg har også lært Jon Bjørgulfssons far, Johannes, at kende. Købmanden, der startede det hele. Han og jeg har det rigtig, rigtig godt sammen. Jeg og min kone har besøgt ham og hans kone på Island, og de har også besøgt os i Vedbæk. Det er blevet til et venskab. Han er en jævn og ligetil person. Sådan opfatter jeg også mig selv. Når vi er i selskab med hinanden, så er det afslappet. Det er islændingene i det hele taget. Der er hverken præstations- eller prestigeræs. De er meget afslappede og uformelle og fokuserer på sagen. Der er ikke noget jetset-agtigt der. Det passer mig glimrende.«

Så ejendoms-branchen, hvor han havde succes i en årrække med selskabet Keops:

»Keops handler om viden og netværk. Hvis jeg har en rigtig dygtig mand, og han har siddet hos mig i fem år, så tænker han: ‘Hvorfor i alverden sidder og jeg og tjener alle de her penge til Ole? Hvorfor tjener jeg dem ikke til mig selv.’ Det gælder bl.a. Keops’ tidligere direktører Jens Schaumann med Schaumann Properties, Kent Høgh Sørensen med Kristensen Ejendomme, Jan Mølhave med Step RE og Jens Winther med NordCap. Det er svøben i vores branche. Vi er en udklækningsanstalt for selvstændige. Vi har da haft nogle folk, som vi ikke kunne bruge, det kan ikke undgås. Niels Thygesen har jeg holdt på. Vi har haft et godt samarbejde gennem mange år. Ib Henrik Rønje fra Sjælsø Gruppen inviterer mig med på elg- og andejagt, og jeg inviterer ham med på mine fuglejagter. Jeg har et rigtig godt forhold til Gunnar Kristensen i Nordicom. Jeg har købt nogle aktier i Nordicom. Vi hjælper og respekterer hinanden i ejendomsbran-chen. Der er ikke nogen dirty tricks, vi kan stole på hinanden. Er der noget, så tager man knoglen. Keops’ bestyrelsesformand, Finn Hasselriis, lærte jeg i sin tid at kende ved, at jeg solgte en ejendom til ham. Da vi skulle starte Keops, tænkte jeg, at han kan sikkert tilføre os noget som ejendomsadvokat.«

Og endelig familien:

»Jeg har tre brødre. Min mor fik fire drenge på fem år, og jeg er den yngste. Da vi mistede vores forældre, besluttede vi, at vi ville holde fast og mødes hvert år med alle børn og børnebørn. Godt 30 stykker. Vi er så heldige, at ingen af os er blevet skilt. Vi har haft sølvbryllup allesammen. Vi har 11 børn tilsammen, jeg har selv fire. Vi kalder seancen brødre-weekend, som varer fra torsdag til søndag aften. Vi startede med at være oppe i en spejderlejr ved Mariager Fjord, vi har også været i vores sommerhus i Hirtshals og i en FDF-lejr i Kolding. Så er vi bare sammen. Min kone Lotte har ikke arbejdet, siden min yngste søn på 18 blev født. Min kone og jeg blev gift meget tidligt. Da jeg var helt ung dreng, tjente jeg penge på at spille til skoleballer og den slags. Og da spillede jeg til skolebal på den skole, hvor Lotte gik. Det kom der altså min ældste datter ud af. Vi var kun 16 og 17 år.« (Ole Vagner har i alt fire børn.)

Netværket fejlede i mange år heller ikke noget:

I Roundtable mødte han en lang række af landets mest markante erhvervsfolk:
“Jeg var med i RT 9 i Gentofte i sin tid. I Roundtable bliver man smidt ud, når man er 40 år. Men vi er en gruppe, der har mødtes i mange år. Der var erhvervsmægleren Henrik Cederholm og Fritz Schur, formand for DONG og Post Danmark, og hotel-manden Henning Arp Hansen. Og Jan Lundorf Rasmussen - den eneste developer, der ikke gik konkurs i starten af 1990’erne. Og Ebbe Rye Petersen, som arbejder for Mærsk Olie og Gas.”

Rotary-klubben:
“Jeg er medlem af Charlottenlund Rotary-klub. Det er en dejlig klub med nogle dejlige kammerater. Da jeg skulle lave Keops i 1998, så fik jeg Jørgen Basso Larsen med i bestyrelsen. Ham kendte jeg jo. Han arbejder med konsulentopgaver. Michael Lærke, som havde Multi-Inform, er også med. Han er 25 procent aktionær i Lomax, hvor jeg ejer de resterende. Og Kurt Brusgaard fra headhunterfirmaet Ray & Berndtson og Niels Wall, der har HTH-Køkkenforum i Lyngby.

På USA-turne med rock-bandet:
“Vi er seks mand, som spiller sammen. Nogle af dem har jeg kendt siden min skoletid. Det er ganske almindelige mennesker. Lasse Hadberg er forsanger, han arbejder i Det Fælles Kommunale Lønkontor. Palle Larsen er pædagog, han spiller guitar. Kasper Skov, der er RUC-studerende spiller også guitar. Allan Kjær er også fra Det Fælles Kommunale Lønkontor. Han spiller på trommer og kantinebestyrer Anders Vium på keyboard. Selv spiller jeg bas. Vi har lejet et øvelokale ude i Holte, hvor vi mødes en gang om ugen. I sommer tog vi på turne i USA i 14 dage til Elvis Presleys fødeby Memphis, Tennessee, til Austin, Texas og til Nashville, Tennessee. Det er jo der, hvor rock’n’roll-musikken er født. Det var noget, vi selv havde arrangeret. Vi ville også på turné i USA, når alle mulige andre skulle.Vi spillede sådan på forskellige barer, hvor vi holdt ind med bussen og spurgte, om vi måtte optræde. Vi fik ikke noget for det. Det er alt for indviklet med arbejdstilladelse osv. Det var faktisk en stor succes.”