Nu ruller massefyringerne i Danske Bank – lukker kassen i næsten alle filialer

Landets største bank fyrer nu hundredvis af medarbejdere som en del af bankens 2023-plan. Samtidig har flere hundrede ansatte søgt om frivillig fratrædelse, og de skal også forlade banken. Spareplanen rammer også kunderne, idet det næsten er slut med at hæve penge ved betjente kasser i de fleste af Danske Banks filialer.

Danske Bank fyrer 257 ansatte i forbindelse med sin 2023-plan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

»En enklere og endnu mere konkurrencedygtig bank.«

Med de ord, der knytter sig til Danske Banks 2023-plan, har storbanken i dag afskediget 257 medarbejdere på tværs af organisationen.

Ud over afskedigelserne har 261 medarbejdere i Danmark søgt om og fået en aftale om frivillig fratrædelse. Disse ansatte forlader også banken i de kommende måneder. Både afskedigelser og de frivillige fratrædelser er en del af den nedlæggelse af op mod 1.600 stillinger over en periode på 6 til 12 måneder, som Danske Bank varslede i oktober.

»Det er aldrig nemt at tage afsked med dygtige og kompetente kolleger, og vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe de berørte medarbejdere bedst muligt videre. Vi er i gang med en stor omstilling for at tilpasse os til de strukturelle forandringer, som den finansielle sektor oplever. Det kræver, at vi reducerer vores omkostninger betydeligt, og der kommer vi desværre ikke uden om afskedigelser,« siger Karsten Breum, koncerndirektør i Danske Bank med ansvar for HR, i en pressemeddelelse.

Ud af de 257 afskedigelser vil 155 være i Danmark, 26 i Norge, 35 i Sverige, og 41 i Finland.

»Nærmer sig det absurde«

Nedskæringsplanerne er som sagt en del af Danske Banks 2023-plan, som bankens topchef, Chris Vogelzang, præsenterede for et år siden. Målet er blive en såkaldt »Better Bank«, og det indebærer blandt andet, at omkostningerne skal markant ned. Tiltaget kommer efter en årrække, hvor bankens omkostninger til blandt andet personale og bekæmpelse af hvidvask i kølvandet på bankens hvidvasksag er vokset markant.

Hos fagforeningen Finansforbundet, der repræsenterer tusindvis af medarbejdere i den finansielle sektor i Danmark, har man mildt sagt ikke meget forståelse for bankens besparelsesplaner.

»Både beslutning og timing er meget vanskelig at forstå. Besparelser i en sektor som den finansielle, hvor der de senere år er skåret voldsomt meget ind til benet, er generelt ikke nogen specielt fornuftig vej frem, og i det konkrete tilfælde nærmer det sig det absurde,« siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Han henviser til, at banken har været involveret i en række skandaler, heriblandt hvidvask, Flexinvest Fri og gældssagen.

»Danske Banks medarbejdere har stået i skudlinjen i rigtig mange sager om banken, og det er jo dybt paradoksalt, at man så også vælger at afskedige medarbejdere midt i en helt aktuel sag, hvor problemerne i meget høj grad lader til at have en væsentlig forklaring i ressourcepres,« siger Kent Petersen.

Kasselukninger

Det er ikke kun personale, som landets største bank vælger at tage afsked med.

For at reducere omkostningerne har banken besluttet, at de fleste af bankens resterende kasser i Danske Banks filialer nedlægges i februar 2021.

Brugen af kasserne i Danske Banks filialer er faldet markant gennem mange år. Over de seneste fem år er antallet af kassetransaktioner faldet med to tredjedele.

»Omkostningerne til at drive kasserne er ganske enkelt blevet for store i forhold til behovet. For at sikre, at vi bruger vores ressourcer bedst muligt til fordel for vores kunder, har vi derfor besluttet at lukke de fleste af de tilbageværende kasser. Vi har løbende lukket kasser i vores filialer, så vi har gode erfaringer med at hjælpe de efterhånden relativt få kassekunder med gode, alternative løsninger,« siger Thomas Mitchell, chef for privatkunder, i pressemeddelelsen fra banken.

Der vil fortsat være kassefunktion i hver af landets fire største byer, København (afdeling på Nørreport), Aarhus, Odense og Aalborg, oplyser banken. Desuden vil det fortsat være muligt at veksle valuta i Københavns Lufthavn, mens der vil være deltidsåben kassebetjening i afdelingen i Rønne på Bornholm.