Nu rammer mangel på komponenter for alvor dansk erhvervsliv: »I de sidste uger er det virkelig taget til«

Striber af danske virksomheder kæmper med at få komponenter og materialer, og senest har GN Store Nord været tvunget til at nedjustere forventningerne, selvom der er kunder, som gerne vil købe virksomhedens produkter. DI er bekymret.

GN Store Nord har været tvunget til at nedjustere forventningerne på grund af mangel på mikrochip. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GN Store Nord er det seneste eksempel.

En virksomhed, der mærker stor efterspørgsel, men må droppe at sælge de varer, som kunderne gerne vil have.

»Det er et akut problem, og der er ikke umiddelbart tegn på en løsning,« erkender René Svendsen-Tune, administrerende direktør for GN Audio.

Fredag har situationen tvunget GN Store Nord til at sænke forventningerne til indtjeningen, selvom forbrugerne gerne vil købe virksomhedens produkter.

»Det er tydeligt, at det her er accelereret over de seneste uger. Der er forsinkelser, og leverandørerne kan ikke opfylde deres forpligtelser. Derfor har vi været nødt til at gå ud med en nedjustering, fordi risikoen for, at vi ikke når det udmeldte, er for høj,« siger René Svendsen-Tune.

GN Audio er det største forretningsben i GN Store Nord og den del af selskabet, som producerer de headset, som forbrugerne i høj grad har taget til sig. For i takt med at mange blev tvunget til at arbejde hjemmefra, steg også interessen for at købe nyt udstyr som de headset, som GN Audio sælger.

»Det, som har drevet den voldsomme vækst, er, at mange har arbejdet hjemmefra, og de har i stor stil taget Teams- og Zoom-platformene i brug. Det var et covid-19-fænomen, som nu viser sig er blevet forankret, efter at vi er på vej ud af pandemien,« siger GN-direktøren.

Store forsinkelser

GN Store Nord er langtfra den eneste danske virksomhed, som kæmper med at skaffe komponenter og varer hjem. Tidligere på måneden nedjusterede medicovirksomheden Ambu for anden gang på få måneder. De lavere forventninger til året skyldes blandt andet, at der har været større forsinkelser end ventet på leveringer af varer til Ambus kerneforretning, som omfatter produkter inden for anæstesi, monitorering og diagnostik.

Og torsdag viste nye tal fra Danmarks Statistik, at næsten halvdelen af alle virksomheder mangler materialer. I industrien meldte hele 48 procent af virksomhederne om mangel på materialer eller udstyr, som begrænser deres produktion.

Det er den klart højeste andel, der er målt, og det er et markant spring, da tallet i de seneste kvartaler har været 11 procent.

»Det er temmelig bekymrende. Vi står med en kæmpe udfordring, fordi vi oveni har lige så mange, som melder om, at de ikke kan få arbejdskraft. Vi er i en situation, hvor der er åbnet op igen, kunderne er der, men virksomheden kan ikke få medarbejdere og materiellet til at levere til den efterspørgsel,« siger Allan Sørensen, chefanalytiker i DI.

Særligt store udfordringer er der med at skaffe mikrochip. Bilindustrien har længe meldt om store produktionsudfordringer og lang ventetid på nye biler. Det har også ramt andre typer elektronisk udstyr, og blandt andet har Apple meldt om chipudfordringer. Og generelt har pandemien skabt en stor efterspørgsel efter mikrochip, fordi de små chip er en central del i den stigende digitalisering og den store interesse for at købe elbiler.

»I alle lande står man og mangler de her mikrochip, og det har ramt hele vejen rundt. Det betyder længere leveringstider og tabt indtjening,« siger Allan Sørensen.

Også GN Audios amerikanske konkurrent Poly har for nylig nedjusteret, og her bliver mikrochipudfordringer også udnævnt som den primære årsag.

Håbede at undgå nedjustering

René Svendsen-Tune siger, at GN håbede, at virksomheden kunne undgå en nedjustering, men særligt i de seneste uger er problemerne med komponentmangel taget til.

»Vi har i lang tid været ramt af de her udfordringer, men vi har indtil nu klaret os relativt godt, fordi vi har kunnet købe ret stort ind og fået de ting, som vi har bedt om. Men i de seneste uger er det virkelig taget til, og chipleverandørerne har ikke kunnet leve op til de aftaler, som vi har haft med dem,« siger han.

Faktisk har chipproducenter, som GN arbejder sammen med, ledig kapacitet på fabrikkerne. Problemet ligger ifølge René Svendsen-Tune et andet sted.

»Det er primært et råvareproblem. Chipproducenterne har kapacitet nok, men de får ikke nok råvarer ind, og på den måde er det også ude af deres kontrol,« siger René Svendsen-Tune.

Han siger, at det er meget svært at svare på, hvornår situationen begynder at blive mere normal.

»Havde nogen spurgt mig for tre uger siden, havde jeg været mere optimistisk, end jeg er nu. Det er helt klart, at det her ikke forsvinder 1. januar, men hvor længe det varer ind i 2022 er meget svært at svare på,« siger GN-direktøren.

GN forventer nu en organisk vækst på 22-25 procent i år mod tidligere »mere end 25 procent.« Aktien er fredag faldet med omkring 6,5 procent.