Nu rammer coronakrisen for alvor en af Danmarks største turistattraktioner: »Situationen er meget alvorlig«

En af Danmarks absolut største turistattraktioner er i store økonomiske vanskeligheder. De besøgende bliver væk fra Den Blå Planet, der står tilbage uden den hjælp, der sidste år reddede akvariet gennem året. Kassen kan være tom ved udgangen af året.

Jon Diderichsen, adm. direktør for Den Blå Planet, håber fortsat på hjælp til at komme igennem coronakrisen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mørke skyer trækker for alvor op over Den Blå Planet i Kastrup på Amager.

For mens resten af Danmark er ved at åbne og gæsterne er på vej tilbage på restauranterne, cafeerne og i biograferne, tegner det sig helt anderledes dystert for den store danske turistattraktion.

Her er smilene langt fra vendt tilbage. De traditionelt mange udenlandske gæster bliver væk, og store faste udgifter til blandt andet strøm og dyrefoder trækker hver måned store summer ud af kassen.

»Vi står i en meget alvorlig situation. Vi er en turistattraktion, og mere end 60 procent af vores gæster er udenlandske turister, og de er her ikke nu. Så selvom vi har fået lov til at genåbne 21. maj, som vi jo gerne ville, kommer der fortsat kun et meget begrænset antal gæster,« siger Jon Diderichsen, CEO på Den Blå Planet.

Lige nu er der cirka 35 procent af det normale antal gæster, og det er ikke tilstrækkeligt til at undgå de store underskud, som Jon Diderichsen hver måned kan konstatere i regnskabstallene.

Sommerpakke hjalp

»Det betyder, at en meget stor del af vores indtægtsgrundlag er væk, fordi turisterne ikke er der, og der er ikke udsigt til, at de kommer tilbage foreløbigt,« siger Jon Diderichsen.

I 2020 var situationen også alvorlig for Den Blå Planet, der med 545.000 besøgende i 2019 var Danmarks næststørste dyreattraktion efter Zoologisk Have i København. Sidste år hjalp det blandt andet, at der blev givet tilskud til, at billetterne til akvariet kunne sælges til halv pris.

»Sidste sommer var vi hårdt ramt, fordi vi både er i en storby, en turistattraktion og en indendørsattraktion, som folk ikke havde lyst til at være i. Dér hjalp sommerpakken, fordi danskerne kunne komme ind til 50 procent af prisen. Det kompenserede rigtig fint, og vi havde håbet på en tilsvarende pakke i år. Det kommer så ikke, og som det ser ud nu, ender vi med et minus på 25-30 millioner kroner i det her år,« siger direktøren.

Og med en egenkapital på 18 millioner kroner ved udgangen året, er det naturligvis en meget alvorlig situation.

»I yderste konsekvens skal vi finde andre hjem til dyrene. Det er dyr, man får fra andre steder, og så må vi forsøge at levere dem tilbage, hvis vi ikke har råd til at have dem. Men vi gør naturligvis alt for at undgå, at vi når der til,« siger Jon Diderichsen.

Han vurderer, at pengekassen er tom i begyndelsen af næste år.

»Som det ser ud nu, har vi penge til cirka otte måneder frem. Derfor er det naturligvis meget alvorligt, hvis ikke vi skaffer penge på anden vis,« siger Jon Diderichsen.

Udover hjælpen fra staten blev 2020 reddet af, at de oprindelige parter bag byggeriet af Den Blå Planet – Realdania og Knud Højgaards Fond skød i alt 35 millioner kroner ind i selskabet. Planen var, at de penge skulle have holdt til helt frem til 2022, men den lange nedlukning i foråret tegner til at påvirke nogle områder længere.

»Vi var meget glade og taknemmelige for pengene, men på det tidspunkt, hvor den aftale blev indgået – sidste sommer – var der ingen, der anede, at den anden bølge af coronanedlukninger ville vare så længe, som den gjorde. Derfor kommer vi til at bruge pengene meget hurtigere, end vi havde vi regnet med,« siger Jon Diderichsen.

Ny kapital

Nu vil Den Blå Planet forsøge at skaffe kapital ved indsamlinger i befolkningen. Der vil blive søgt penge fra forskellige private fonde, der ellers normalt donerer til forskellige særudstillinger. Men flere af de fonde har under coronakrisen valgt at hjælpe kriseramte virksomheder med den daglige drift. Samtidig vil Den Blå Planet igen forsøge at skære i omkostningerne. Det sidste er svært.

»Den tunge del er, at de faste udgifter er meget høje. Dyrene skal have mad, uanset om der er gæster eller ej, vores elregning er på 7,5 millioner kroner, og huslejen er 20 millioner kroner om året. Det er alle de ting, som gør, at omkostningerne er meget højere modsat dem, som blot kunne slukke lyset og sende folk på hjemmearbejde. Hos os har dyre- og driftsafdelingerne været her hele tiden under de mere end 234 dages nedlukning, vi har haft under coronakrisen,« fortæller Jon Diderichsen.

Jon Diderichsen savner de turister, som før coronakrisen besøgte Den Blå Planet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Den Blå Planet udspringer af Danmarks Akvarium, der oprindeligt blev indviet i Charlottenlund i 1939. Op gennem 1990erne bliver det klart, at pladsen var begyndt at blive for trang, og planerne til det nuværende Den Blå Planet begyndte at tage form. Bygningerne ved Charlottenlund er fredet, og derfor blev et nyt område i Kastrup valgt til det nye akvarium. Her åbnede i 2013 Den Blå Planet.

Publikum strømmede til og attraktionen blev hurtigt en af Københavns mest besøgte. Før coronakrisen var der 545.000 gæster, hvilket gjorde Den Blå Planet til Danmarks 14. mest besøgte på listen, der traditionelt toppes af Tivoli.

»Det ville være helt forfærdeligt, hvis Den Blå Planet ikke kan fortsætte, for det er en af vores vigtigste kulturattraktioner i Danmark,« siger Lise Lyck, ekspert i turisme og lektor på CBS.

Hun mener, at situationen på Den Blå Planet viser, at der behov for, at politikerne træffer beslutninger, der rækker længere, når de skal afgøre, hvem der skal kompenseres for nedlukningen af landet.

»Den kortere periode, vi forventede, at der var behov for hjælp, kommer til at blive længere, og de politiske partier burde erkende, at der er nogle områder, som vi får senere tilbage. Derfor bør de skabe en mere specificeret plan for de steder, hvor vi kan se, det kommer til at trække længere ud,« siger Lise Lyck.

Hun frygter, at de turister, som helst skal vende tilbage til Den Blå Planet først kommer tilbage om nogle år.

»Jeg tror ikke, turisterne kommer tilbage i år og formentlig heller ikke næste år. Vi kan se, at der desværre stadig er meget corona rundt om i verden. Og selvom vi i Danmark er kommet langt og har åbent mange steder, lever vi stadig i en meget usikker tid,« siger hun.

Berlingske har henvendt sig til Erhvervsministeriet om, hvorvidt Den Blå Planet kan forvente kompensation for nedlukning eller andre former for støtte. Ministeriet adresserer ikke specifikt Den Blå Planet, men skriver i en mail blandt andet:

»Erhvervsministeriet oplyser, at der med aftalen om sommer- og erhvervs-pakke mv. af 4. juni 2021 er afsat midler til en række initiativer, der skal sætte gang i turismeerhvervet, herunder en international markedsføringsindsats for bl.a. hovedstadsområdet og initiativer, der kan øge indenrigsturismen.«