Nu pibler det frem med nye boliglån

Det har i mange år været svært at vælge det rette boliglån. Valgmulighederne er nærmest uendelige. Men fremover bliver det endnu mere indviklet med endnu flere tilbud på hylderne.

Nye boliglån med øgenavnet SDO er så småt begyndt at pible frem fra banker og realkreditten. Det er en ny lovgivning, der fra og med 1. juli i år har sluppet de nye særligt dækkede obligationer (SDO-lån) løs herhjemme. Forventningerne til de nye lån har været enorme det seneste års tid. Men endnu er det småt med de store nyskabelser.

Vel annoncerede Realkredit Danmark (RD) i går, at de nu lancerer et 50-årigt lån, hvoraf de 20 år kan være uden afdrag. Det lyder måske umiddelbart helt fantastisk.

Men allerede i dag er der afdragsfrie lån på markedet herhjemme, som har den lavest mulige startydelse. Om man ikke betaler afdrag i ti eller 20 år, påvirker således ikke ydelsen på lånet de første mange år, og har man i forvejen et lån uden afdrag, er der heller ingen som helst økonomisk lettelse at hente ved at forlænge løbetiden til 40, 50 eller måske 100 år. Så RD’s nye lån bliver ikke billigere, men alene lidt anderledes, da man kan slippe for at betale afdrag i 20 år mod for ti år.

Administrerende direktør for Realkredit Danmark, Sven Holm, er enig i, at der har været bygget meget store forventninger op til de nye lån hen over det sidste års tid.

Meget lille forskel
»Men forskellen på de nye og de gamle lån bliver meget, meget lille. Så man skal ikke sidde og vente på de nye lån. Renten på de nye lån kan måske blive en lille spids bedre end på de gamle. Men det er ude på de yderste marginaler. Samtidig er det svært at sige, om renten overhovedet bliver bedre. For når vi åbner de nye SDOR-lån, lukker vi de gamle ned. Så der bliver ikke noget at sammenligne med,« siger Sven Holm.

De nye lån hedder SDRO, når de kommer fra realkreditten, og SDO, når de kommer fra bankerne.

Danske Bank og Nordea har i sidste uge meldt ud, at de sender SDO-prioritetslån på markedet herhjemme. De har også fået en kun ganske marginalt lavere renter end før.

BRFkredit har lanceret en særlig boligkredit, hvor man kan få op til 30 års afdragsfrihed, og som er en slags kassekredit, der minder om bankerne prioritetslån.

Hos landets største realkreditkoncern, Nykredit, siger vicedirektør Henrik Hjortshøj-Nielsen, at de sender deres nye SDRO og SDO-finansierede lån på markedet til efteråret.

Men hvad der præcist bliver tale om, vil han ikke løfte sløret for endnu.

»Men der er primært tale om en ændring i maskinrummet. Der er ingen effekt på ydelsen. Renten på de nye lån fra realkreditten bliver den samme som på de eksisterende lån. Så der bliver ingen ændring med de nye SDRO-lån.«

Henrik Hjortshøj-Nielsen tilføjer, at kunderne kan få en større fleksibilitet og mulighed for at lån uden afdrag over en længere årrække end i dag. Men billigere bliver de nye lån ikke.

Opkonvertering
Så folk der overvejer en opkonvertering fra fire procent til seks procent lån, bør efter Henrik Hjortshøj-Nielsens opfattelse slå til nu, fordi der er mulighed for at få en lavere restgæld.

»Venter man, risikerer man, at renten har ændret sig, så det ikke længere er nogen god forretning,« siger han.

Den særlige dækning som de nye boliglån får består i, at der fremover skal ske en løbende vurdering af pantets værdi, sådan at de fastsætte lånegrænser på enten 70 procent eller 80 procent af boligernes værdi aldrig overskrides. Sker det, skal banker og realkredit stille ekstra sikkerhed med statsobligationer.

Administrerende direktør for Realkredit Danmark, Sven Holm, siger, at de begynder at sende SDRO-flexlån på markedet med både ét, tre og fem års løbetid. Det sker fra den 13. juli i år.

»Senere på året og frem mod nytår kommer vi også med fastforrentede SDRO-lån,« siger Sven Holm.