Nu må Stofa-kunder også droppe FM-radioen

Danmarks næststørste TV-leverandør kapper forbindelsen til FM-radioen, når kabel-TV-nettet opgraderes for at kunne klare presset på stadig bedre internetforbindelser.

Også Stofa-kunder skal nu på bytur og købe en digital DAB-radio, hvis de fortsat ønsker at høre radio, for der kommer snart ikke længere et radiosignal ud af deres kabel-TV-stik. Man kan dog høre mange af kanalerne på TV-skærmen, hvis man er til det. Arkivfoto: Keld Navntoft, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal alle kunder hos TV-leverandøren Stofa også til at indstille sig på, at FM-radioen snart skal slukkes for altid.

Som led i en kommende udbygning og opgradering af Stofas kabel-TV-net til højere hastigheder, bliver der nemlig slukket for FM-radiosignalet, der optager plads, som skal bruges til andre formål, skriver Recordere.dk. Samme øvelse måtte kunder hos det TDC-ejede YouSee igennem i februar, hvorved 300.000 danske hjem skulle finde andre måder at høre radio på. I praksis vil man skulle i byen og købe en digital DAB-radio, der både kan fange de gamle, analoge FM-signaler og de nye digitale radiosignaler.

Brug for mere internetkapacitet

FM-signalet, som hidtil har været sendt ud gennem kabel-TV-nettet, forsvinder, fordi Stofa over de næste to år opgraderer sig net til en ny teknologi, som skal gøre det muligt at levere internetforbindelser med en hastighed på op til en gigabit i sekundet. Det er der netop indgået en syv millioner euro stor aftale med det finske Teleste om.

De første, der vil mærke opgraderingen, er omkring 40.000 medlemmer af Antenneforeningen Aarhus, som fra 2. halvår i år vil være omstillet. De øvrige antenneforeninger og antenneanlæg, som Stofa leverer til, vil i år og i 2018 følge efter.

Ifølge Stofas administrerende direktør, Ole Fruekilde Madsen, sker satsningen for at kunne tilbyde kunderne mere end blot en internetforbindelse. Behovet for stadig bedre, hurtigere og kraftigere internetforbindelser vokser konstant, og det er navnlig den øgede brug af streaming - altså det at se TV og film over internetforbindelsen på f.eks. mobil-, tavle-PC- og PC-skærme -, der suger kapacitet. Teknologigiganten Cisco har for nylig forudset, at 82 procent af hele verdens internetkapacitet i 2020 vil blive brugt til netop streaming.

Hård konkurrence koster

Den stadig bedre billedkvalitet på både streamet TV og film kræver også en solid netforbindelse. Netflix, som er den mest brugte betalingsstreamingtjeneste i Danmark, anbefaler således selv, at man har 25 megabit i sekundet ledig til hver af de enheder, som man ønsker at se film eller TV i ultra-HD-kvalitet på.

Stofa er Danmarks næststørste TV-leverandør efter YouSee. Stofa blev i oktober 2012 købt af energiselskabet SE/Sydenergi for 1,9 milliarder kroner, men i april nedskrev SE værdien af Stofa med 1,3 milliarder kroner, fordi masser af kunder siger deres TV-abonnementer op.

Stofa leverer internetforbindelser til omkring 100.000 husstande over fibernettet og har i alt omkring 500.000 kunder, hvoraf de 380.000 har TV via kabel- og fibernet.