Nu leveres Teslas første folkevogn

Ifølge amerikanske medier ruller den første Tesla Model 3 ud af fabrikken på fredag. Bilen skal være Teslas svar på folkevognen, og elbilproducentens stifter håber, at den kan give elbilerne deres endelige gennembrud.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale medier kalder den for den mest ventede bil i det 21. århundrede, og det er nok ikke helt forkert. Det er naturligvis elbilen Model 3 fra Tesla, som der er tale om, og mere end et år efter, at Tesla først løftede sløret for bilen, er den nu på vej ud til forbrugerne.

Ifølge flere medier regner topchef i Tesla, Elon Musk, med at have færdiggjort produktionen af den første Model 3 fredag, hvorefter Tesla på samme dag vil overdrage elbilerne til de første 30 kunder.

Siden marts 2016 har interesserede Tesla-købere kunne forudbestille Model 3, og det havde omkring 400.000 gjort et år efter, hvilket har kostet dem 1000 dollar per næse. Det er dog langt fra de danske kunder, som serviceres først. Ifølge Teslas hjemmeside leveres de amerikanske Model 3-ordrer først, hvorefter man kommer til Europa engang i midten af 2018.

Model 3 er helt central i Teslas forretningsplan og direktør Elon Musks ambitioner for elbiler generelt. Det amerikanske selskab startede med at producere en sportsvogn kaldet Tesla Roadster, der blev efterfulgt at den populære Model S, som kan ses i mange steder i gadebilledet i København. S blev fulgt af Model X, men det er først med Model 3, at Tesla for alvor sparker gang i sin bilproduktion.

I dag producerer Tesla omkring 100.000 biler om året, men med Model 3 skal det tal op på 500.000 biler om året, der blandt andet kommer til at rulle ud fra selskabets GigaFactory i Nevadas ørken. Tesla Model 3 koster 35.000 dollar uden afgifter, hvilket gør den til den billigste Tesla til dato. Den lavere pris skal også gøre Teslaen mere folkelig og måske blive for elbilen, hvad VW boblen blev for det europæiske bilmarked.

Forventningerne er under alle omstændigheder høje, for siden Model 3 blev annonceret, er Tesla steget så meget i værdi, at de nu er den mest værdifulde bilproducent fra USA - foran kæmper som GM og Ford.