Nu kradser krisen for alvor i Deutsche Bank

Fra globale ambitioner til truende kollaps. Rygterne svirrer om statslig hjælp til den kriseramte Deutsche Bank, der er i store vanske­ligheder efter rekordstor bødestraf.

Statuen foran Deutsche Bank-filialen i Frankfurt ser ud til at være lige så opgivende som mange tyskere efter den seneste skandale i den tyske storbank, der har hoved­kvarter i de imponerende tvillingetårne i den tyske finansby. Foto: Kai Pfaffenbachog Daniel Roland Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfattende kapitalmangel og dårlig ledelse i en af Tysklands største og mest respekterede banker vækker i øjeblikket alvorlige bekymringer i den internationale banksektor og ikke mindst blandt politikere, der frygter for de globale konsekvenser af en endnu såkaldt systemrelevant bank med hastigt svindende egenkapital.

I slutningen af september styrtdykkede bankens aktier til det laveste niveau i 24 år, mens værdien af bankens aktier i år er faldet 50 pct. Alene i 2015 blev Deutsche Bank i omegnen af 7,4 mia. dollar mindre værd.

Mange tyskere spørger, hvordan Deutsche Bank, hvis finansielle soliditet efter Anden Verdenskrig spillede en afgørende rolle i opbygningen af det demokratiske Tyskland, har udviklet sig til en global risikofaktor.

Mængden af problemer har for nylig fået Den Internationale Valutafond (IMF) til at pege på Deutsche Bank som den mest risikofyldte bank med betydning for det globale finansmarked.

Rekordstor bøde

»Hvis situationen fortsætter, stiger risikoen for en krise. Et centralt punkt i finanskrisen, som ikke er blevet løst af politikerne, er, at bankerne skal have tilstrækkeligt med egenkapital,« siger Clemens Fuest fra IFO, en af Tysklands førende økonomer, til Osnabrücker Zeitung.

Når Deutsche Bank i øjeblikket kæmper med at overbevise omverdenen om sin kreditværdighed, skyldes det ikke mindst fortidens egne synder i årene umiddelbart før finanskrisen i 2008.

Siden årtusindskiftet har Deutsche Bank fuldført en forvandling til en fuldtonet investeringsbank. Men banken har i stigende grad vanskeligt ved at konkurrere med de amerikanske rivaler på Wall Street uden at ændre på en åbenlyst tvivlsom forretningsmodel.

I midten af september tildelte det amerikanske justitsministerium nemlig banken en rekordstor bøde på 14 mia. dollar for salget af tvivlsomme finansprodukter i perioden 2005-2007 – mere end det dobbelte af, hvad banken har afsat til en eventuel bøde.

Til den tyske avis BILD siger bankens topchef, John Cryan, at det fra begyndelsen har stået klart, at banken ikke vil betale det beløb. I stedet håber Deutsche Bank på et reduceret bødeforlæg i stil med de forlig, som konkurrenter som Commerzbank og franske BNP Paribas tidligere har indgået med de amerikanske finansmyndigheder.

Uden den fornødne egenkapital er Deutsche Bank stærkt afhængig af politisk velvilje i både USA og Europa.

I Berlin har kansler Angela Merkel gentagne gange understreget, at Deutsche Bank ikke kan regne med hjælp fra den tyske stat, hvis katastrofen skulle indtræffe.

Den udmelding har haft yderligere negativ indvikling på bankens aktiekurser, der i begyndelsen af ugen faldt med ikke færre end seks pct.

Rygter om redningsplan

Trods de officielle udmeldinger er der forlydender om, at den tyske regering agter at skride til handling, hvis Deutsche Bank får akut brug for kapital.

Onsdag skrev ugeavisen Die Zeit, at den tyske regering og finansmyndighederne er i færd med at forberede en nødplan, der blandt andet omfatter salg af dele af den kriseramte bank til andre finansinstitutter.

Ifølge Zeits oplysninger vil den tyske stat stå klar til at overtage omtrent 25 pct. af banken og vil eventuelt holde Deutsche Bank skadefri, hvis aktierne bliver solgt under markedsværdi.

Over for nyhedsbureauet Reuters afviser en officiel talsmand for regeringen i Berlin imidlertid, at politikerne forbereder en redningsplan. Heller ikke hos Deutsche Bank vil man bekræfte, at en statslig nødplan kan komme på tale.

»Jeg kan ikke forstå, hvordan nogen kan påstå det. På intet tidspunkt har jeg bedt kansleren om hjælp. Jeg har heller ikke antydet noget lignende,« sagde Deutsche Bank-chefen John Cryan onsdag til avisen BILD.

Tidligere på ugen indfandt Den Europæiske Centralbanks direktør, Mario Draghi, sig til et lukket møde hos Forbundsdagens finansudvalg i Berlin, hvor han ifølge Financial Times afviste tyske parlamentarikeres kritiske spørgsmål om, at centralbankens lave renter skulle være en medvirkende årsag til Deutsche Banks aktuelle genvordigheder.

»Hvis en bank udgør en systemisk trussel, kan det ikke være på grund af lave renter. Det har andre årsager«, sagde Draghi efterfølgende med en slet skjult henvisning til ledelsen i Deutsche Bank.

I mellemtiden fortsætter europæiske politikeres bestræbelser på at nå til enighed om reguleringstiltag, der skal forebygge endnu en finanskrise.

Torsdag afviste EUs finanskommissær, Valdis Dombrovskis, anbefalinger om øgede krav til bankernes egenkapital fra den såkaldt Basel-komité, der består af finanstilsynseksperter fra mere end 30 lande.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Berlin.