Nu kommer prisstigningerne på mad

Mad bliver inden længe dyrere, især kaffe, brød og mel. Priserne vil stige helt op til 10 pct. Et kilo rugbrød fra Schulstad bliver 1 kr. dyrere i blandt andet COOP-kædernes butikker.

Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske forbrugere kommer snart til at betale væsentligt mere for en række fødevarer i supermarkederne. Kaffe, brød, mel, havregryn, muesli og pasta er blandt de varer, der vil stige.

På nogle produkter kan ventes drastiske prisstigninger i butikkerne, på helt op til 10 procent. Det betyder f.eks., at landets største dagligvarekoncern COOP hæver priserne på ét kilo rugbrød og hvedbrød med omkring én krone.

Bl.a.  har den svenske fødevaregigant Lantmännen, der via Lantmännen Schulstad og Lantmännen Cerealia sælger mel- og brødprodukter i Danmark,  i gennemsnit hævet sine priser med otte til ti procent over for detailkæderne.

"Vi har vejledt vores kunder til at hæve deres udsalgspriser med mellem seks og ti procent, afhængig af hvilke produkter, der er tale om," siger direktør Carsen Thomsen fra brødproducenten Lantmännen Schulstad.

Følger detailgiganterne Dansk Supermarked, COOP og Supergros Schulstads anbefalinger, vil f.eks. prisen på et kilo Schulstad-rugbrød på cirka ét kilo stige med omtrent én krone. Samme mængde hvedebrød vil stige tilsvarende.

"Vi følger udviklingen hos vores konkurrenter. Men jeg kan bekræfte, at f.eks. brød stiger med én krone pr. kg," siger Coop siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Det er stigende råvarepriser, især de globale prisstigninger på hvede og andre kornsorter, men også højere priser på strøm, der har fået Lantmännen til at hæve salgspriserne over for sine kunder.

"Følger detailbutikkerne ikke vores vejledende udsalgspriser, kommer de til at tabe penge," siger Carsten Thomsen.
Indkøbsdirektør Morten Petersen fra Dansk Supermarked ønsker ikke at udtale sig om, hvor meget priserne stiger i butikkerne.

Det er især på mel, brød, pasta og kaffe, at fødevareleverandørerne trykker detailgiganterne og kræver højere priser.

"Det er kæmpestore vareområder. Vi ved endnu ikke, hvor meget vores forbrugerpriser vil stige. Der er jo meget rumlen om det her, lige fra kaffe til mel. Vi har modtaget prisstigningerne fra leverandørerne, og dem forhandler vi selvfølgelig på bedste vis. Hvordan de slår igennem i markedet, afhænger af, hvor gode vi er til at forhandle prisudspillene og konkurrencesituationen," siger indkøbsdirektør Morten Petersen.


Indkøbsdirektøren ønsker ikke at sige, hvornår prisstigningerne i Dansk Supermarkeds kæder, Netto, Føtex og Bilka, vil slå igennem på de enkelte varegrupper. Det afhænger af kontrakterne, der indgås med leverandørerne, siger Morten Petersen.