Nu kommer opgøret om Bankunionen

Den ansete investeringsekspert Jeppe Christiansen advarer om risiko for store tab for Danmark på grund af store bankkrak i andre lande.

Foto: ARNE DEDERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der tegner til at blive et voldsomt opgør om et kommende dansk medlemskab af Bankunionen. Ikke alene er de førende eksperter uenige om fordele og ulemper. Også i banksektoren er man splittet, idet de store banker er for, mens de mindre er skeptiske.

Der kan også blive debat mellem alle danskere, for Justitsministeriet vurderer nu, om der er tale om suverænitetsafgivelse efter Grundlovens § 20, hvis Danmark går med. Berlingske Business erfarer, at denne vurdering bliver afgørende for regeringens holdning til, om medlemskabet skal til folkeafstemning, og der ikke kan opnås fem sjettedeles flertal i Folketinget. Dansk Folkeparti krævede på en debat i Folketinget i sidste uge en folkeafstemning.

Allerede nu debatterer landets klogeste hoveder for fuld styrke. I et indlæg i Berlingske Business i dag argumenterer den erfarne investeringsekspert og direktør for Maj Invest, Jeppe Christiansen, for, at Danmark skal stå uden for Bankunionen. 


Alternativt kan det udløse store tab og gældsforpligtelser for den danske økonomi, fordi de fleste sydeuropæiske lande har store statsunderskud og banksystemer med svag styrke. I alt er den samlede statsgæld fra Grækenland, Irland, Italien, Portugal og Spanien på 3.765 milliarder euro, og en meget stor del af denne gæld er reelt lån fra de samme landes banker, argumenterer Jeppe Christiansen:

»Det er et helt åbent spørgsmål, om Sydeuropa har økonomi til at deltage i Bankunionens garantistillelse. Hvis ikke kan det blive meget dyrt og konfliktfyldt for alle Bankunionens andre deltagere. Ved en dansk deltagelse i Bankunionen vil vi i kraft af den solidariske hæftelse overtage vores del på to-tre procent af denne tvivlsomme gæld. Det svarer til mindst 15-20 milliarder euro eller en 25 procents stigning i den danske statsgæld. Deltagelse i en bankunion kan blive kostbar.«

Jeppe Christiansen mener også, at krisen viste, at Danmark klarede krisen – den alvorligste stresstest, man kan komme ud for. Derfor er der ikke nogen logisk grund til, at Danmark melder sig ind i euroen eller Bankunionen.

Dermed er han på kollisionskurs med flere forskere, herunder bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

»Jeg siger ja til Bankunionen, fordi den kan give noget stabilitet fremover, men det er klart, at jeg deler bekymringen, hvis de sydeuropæiske lande kan melde sig ind ud fra en svaghedsposition og med en forventning om, at de rige lande kan trække dem op,« forklarer Lars Krull.