Nu kommer indendørs-GPS

Ny teknologi fra den europæiske rumfartskoncern EADS skal give meget nøjagtig positionsbestemmelse i store bygninger, kældre og selv underjordiske anlæg.

Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der arbejdes på mange nye teknologier til satellitnavigation - lige fra det europæiske Galileo til russiske Glonass og kinesiske Compass - men fælles for dem alle er, at de kun fungerer udendørs. Der mangler stadig en markedsklar teknologi til nøjagtig positionsbestemmelse inde i store bygninger eller under jorden, hvor det ikke er muligt at få kontakt med satellitterne. Nu har den europæiske EADS-koncern præsenteret sin bud på en teknologi til "indoor-navigation". EADS er involveret i alt fra luft- og rumfart til våbenproduktion og satser på at sælge det nye system til politi, redningsfolk og militære specialenheder.

Konceptet består af mobile transmitter-stationer og tilhørende receivere, som skal bæres på kroppen. Ifølge EADS fungerer teknologien allerede med bygninger på op til fem etager over jorden og en kælderetage. Der skal placeres mindst fire transmitter-stationer rundt om bygningen - afstanden kan være op til 100 meter - som så modtager signalerne fra de receivere, som f.eks. brandfolkene har monteret i deres dragt. Redningsfolkene kan så følges på en bærbar computer, hvor man kan kombinere informationerne med et to- eller tredimensionelt kort over bygningen for at finde den nøjagtige position.

EADS mener at systemet f.eks. kan hjælpe brandfolk som er nødt til at orientere sig i en røgfyldt bygning og gøre det lettere at finde redningsfolk, som selv er kommet til skade og har brug for at blive hjulpet ud af bygningen. Systemet kan positionsbestemme med en nøjagtighed på én meter, fortæller EADS, som også forsikrer at det er mobilt og hurtigt at sætte op.

Det næste mål er at øge systemets rækkevidde, så det kan dække flere bygninger eller endda en mindre by. På længere sigt er det meningen, at systemet også skal bruges til at lokalisere minearbejdere - det kræver så, at transmitterne bliver installeret i undergrunden.

EADS forventer at der vil gå to år inden systemet er klar til salg og det vil koste omkring 200.000 kr. Den nuværende prototype bruger receivere på størrelse med en rygsæk - målet er, at den skal ned i mobiltelefon-størrelse.