Nu kommer det intelligente hjem

Teknologien har ikke ladet sig slå ud af finanskrise og faldende salg. Der er fortsat fuld fart på nyudviklingen, og der fortsætter med at være masser af muligheder, som vi alle skal tage stilling til før eller siden. Berlingske Business har bedt fem eksperter med fingeren på pulsen om at kikke i deres krystalkugler for at se, hvad vi skal vænne os til at høre og tale om i 2010.

Foto: Mikkel M¿ller J¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Preben Mejer, leder af Innovation Lab, et selskab med bl.a. TDC i ejerkredsen, som prøver at se meget langt frem i tiden for at forudse fremtidens teknologiske udvikling, forudser:

  • Det intelligente hjem er over os: I 2010 vil vi se blister-pak i byggemarkederne med dimser, der styrer, kontrollerer og agerer intelligent. Jeg har selv et projekt der hedder Grøn uden Afsavn, hvor jeg vil halvere mit strømforbrug i 2010 og få øget komfort ud af det med intelligent styring af belysning, strømforbrug o.s.v. Det indeholder en »masterswitch«, der slukker alt, der normalt står og æder strøm i standby, når man ikke er hjemme. Alt styres trådløst og nemt. Hvorfor sker det nu? Dels fordi teknologien er moden, robust og billig nok. Dels fordi der rulles intelligente elmålere ud i de danske hjem, og der er en øget forståelse for nødvendigheden af at være energibevist – COP15-effekten.
  • Linux sætter sig på mobilen: Både Apples iPhone, Googles Android og Nokias Maemo er varianter over operativsystemet Unix. Unix kommer jo fra computerverdenen og ikke fra mobilsiden. Det er et højtydende, effektivt og robust system. Der er ikke hestekræfter nok i de gamle mobilsystemer som Symbian fra Nokia til de moderne smartphones. Derfor ser vi forskellige Unix-systemer begynde at tage over. iPhone vil miste lidt markedsandel, da der nu – omsider – kommer ligeværdige alternativer. Microsoft har ikke den store andel af mobilmarkedet i dag - den bliver måske en smule større, men ikke meget. Vi vil se mængder af Google Android-baserede telefoner i 2010, og der vil også komme lækkert designede enheder fra blandt andre Sony Ericsson med Android.
  • TV ændrer karakter: TV bliver en Internet-baseret trådløs enhed - ligesom din netbook/mini-PC og smartphone er det i dag. Fjernsynet har i årevis bare været tossekassen/stuealteret med fjernbetjening og et antal kanaler, alt efter hvem man nu får signalet fra. Det er slut. TV begynder nu at være noget der også har trådløs adgang (WiFi) indbygget, så det kan gå på hjemmets lokalnet. Jeg kan se mine feriebilleder på TV, og de nye TV har endda indbygget browsere, så de kan gå på nettet, og jeg kan se web-TV. Philips indgår aftaler med forskellige landes TV-stationer så de nye Philips high-end-TV leveres med alverdens europæiske TV stationer i pakken - gratis og sammen med TVet. Vil man se pokalkampfinalen, så er der NDR, eller hvem det nu er med i pakken. Slut med en håndfuld kanaler og »Vild med Dans«.
  • Trykfølsomt, tak: Touch (trykfølsomme skærme) bliver udbredt, og »tablet«-formater kommer i flere varianter og priser. Sidste år kom HPs lækkert designede Touchsmart PC, der var den første designer-PC med trykfølsom skærm. Nu kommer Apple nok med en touch-enhed i book-format. Og Amazons Kindle vil i 2010 ikke længere være alene. Og selv e-bøgerne - eller -læserne, som det jo retteligen er – kommer med touch. Næste år kommer der alternativer til den lille grimme Kindle, og de bliver lækre og med touch. Så masser af forskellige enheder, der er født til at blive betjent med fingrene.
  • Det store gennembrud for videomøder: Vi har brugt videomøder i mange år men mest som en nødløsning. Med Telepresence er det ligesom at være der selv: HD-billede og superlyd uden forsinkelse og i fuld stereo så man kan tale i munden på hinanden (ligesom til rigtige møder!). Telepresence har – anført af Cisco – været her i en tre års tid, men nu er der gode løsninger til overkommelige priser fra Tandberg. Det gør, at vi ser det store gennembrud - beregninger viser, at 30 pct. af forretningsrejser bliver afløst af telepresence i løbet af få år. Stakkels SAS – The Businessman’s Airline.