Nu kommer det gennemsigtige batteri

Forskere på Stanford-universitetet har konstrueret et gennemsigtigt lithium-ion batteri.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gennemsigtig mobiltelefon eller håndholdt computer kan måske snart blive til virkelighed. Der findes allerede enkelte halv-gennemsigtige mobile enheder, men det store problem er batteriet, som ikke kan gøres gennemsigtigt. Dette problem har forskere på Stanford University nu løst med deres nye transparente lithiuim-ion batterier.

Det skriver ComOn.dk

Forskningen er beskrevet i denne artikel, hvor forskerne også fortæller om den teknologi der er nødvendig for at bygge det gennemsigtige batteri. Der er stadig enkelte komponenter og materialer i batteriet, der ikke kan gøres gennemsigtige, men det er lykkes at reducere deres størrelse, så de ikke længere er synlige for det menneskelige øje.

”Hvis noget er mindre end 50 mikron, så vil dine øjne opfatte det som gennemsigtigt,” siger den Stanford-studerendeYuan Yang, der er medopfinder til det nye batteri.

Batteriets elektroder er spredt i et net, hvor de enkelte ”tråde” har en bredde på blot 35 mikron – derfor er hele nettet usynligt for det menneskelige øje og batteriet ser ud til at være gennemsigtigt.

Forskerne har også valgt et billigt materiale, polydimethylsiloxane (PDMS), der allerede bruges til plastik-kirurgi og kontaktlinser.

Derfor er det også lykkes at holde prisen på samme niveau som almindelige ikke-gennemsigtige lithium-ion batterier. Men den største begrænsning er, at batteriets kapacitet kun er den halve i forhold til et normalt batteri.

Men hvorfor skulle man overhovedet udvikle et gennemsigtigt batteri?

”Det ser bare cool ud. Jeg har lyst til at snakke med Steve Jobs om det her. Jeg vil have en gennemsigtig iPhone!” siger Stanford-professor Yi Cui.