Nu kommer det fælles EU-patent

Den sidste hurdle, placeringen af den fælles patentdomstol, ventes passeret på EU-topmødet i næste uge.

Adm. direktør i høreapparatproducenten Widex, Jan Tøpholm, blev i sidste uge tildelt den europæiske patentorganisation EPOs industripris for banebrydende opfindelser inden for lysteknik.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når de europæiske statsledere mødes i Bruxelles den 28. og 29. juni til det afsluttende topmøde under det danske formandskab, står der tunge sager omkring den europæiske gældskrise på dagsordenen. Virksomhedslederne venter i spænding på udfaldet. De håber på en løsning.

Men hvis udfaldet skulle blive mudret, kan de til gengæld trøste sig med, at topmødedeltagerne trods alt vil træffe en beslutning på et område, som har helt konkret betydning for virksomhederne i dagligdagen. Toplederne har nemlig forpligtet sig til at blive enige om, hvor den europæiske patentdomstol skal placeres. Og efter den beslutning er taget, kan det første europæiske enhedspatent udstedes.

Når det sker, vil det være en enestående begivenhed, for de europæiske politikere har i over 40 år forsøgt at blive enige om fælles regler for et EU-patent.

Tre byer i spil

Nu er de enige kun placeringen af den domstol, der skal sikre, at patenterne beskyttes, skiller endnu parterne. Både München, London og Paris kandiderer til at få domstolen. Det er bl.a. op til erhvervs- og vækstminister Ole Sohn at forberede det kompromis, der skal indgås på topmødet. Hvor han vil indstille, at domstolen placeres, ved ingen endnu.

Mest naturligt ville det være, at domstolen placeres i München, for her residerer i forvejen det europæiske patentkontor, EPO. Dette kontor udsteder de såkaldte EP-patenter, d.v.s patenter, som er godkendt efter fælles europæiske regler, men som efterfølgende skal godkendes lokalt i alle de lande, hvor patentansøgeren ønsker, at hans patent skal gælde.

EPO vil få til opgave at administrere det nye fælleseuropæiske enhedspatent.

EU-patent er billigere

Det nye fælles europæiske enhedspatent vil ikke alene gælde fra dag et i samtlige EU-lande, når det er godkendt. Den domstol, der skal afgøre, om patentbeskyttelsen er brudt, kan afsige kendelser, som gælder overalt i EU-landene.

»Det fælleseuropæiske enhedspatent vil gøre det væsentligt billigere for patentansøgere at få et patent, som gælder i hele Europa. Det bliver også lettere at få det overholdt. Det er lidt af en milepæl, der passeres«, siger vicedirektør Lars Brandt Hansen fra Patent- og Varemærkestyrelsens juridiske kontor.

For at nå så langt, som EU-politikerne omsider er nået, har man dog måttet indgå adskillige kompromisser undervejs.

Spanien og Italien udenfor

Mange lande har i processen krævet, at sagsbehandlingen af det fælleseuropæiske enhedspatent skulle kunne foregå på deres eget sprog.

Nu er det lykkedes at begrænse valgmulighederne til de tre hovedsprog, engelsk, tysk og fransk. Til gengæld har Spanien og Italien bebudet, at de to lande ikke vil underlægge sig det nye fælleseuropæiske enhedspatent. Dog vil Italien gerne indordne sig under en fælleseuropæisk patentdomstol.

Enigheden har også kun kunnet opnås, fordi alle ansøgninger kan indgives på de sprog, som tales i de 25 EU-lande. Det vil dog være billigere at indgive en ansøgning på et af hovedsprogene. Så skal ansøgningen ikke oversættes, hvilket ofte tager tid og er mere teknisk vanskeligt, end man umiddelbart skulle tro.

Det er ikke blot europæiske virksomheder, men virksomheder over hele kloden, der nu vil kunne søge om det nye fælleseuropæiske patent.

Derfor ventes der også mange ansøgninger. Ifølge direktøren for det europæiske patentkontor, franskmanden Benoît Battistelli, ventes de første EU-patenter udstedt i 2014. B