Nu kommer den næste GPS-generation

En ny generation af GPS-satellitter skal give mere præcis navigation.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Den første af den nye IIF-generation af GPS-satellitter sendes i kredsløb om to uger fra Cape Canaveral ombord på en Delta IV-raket. For alle os almindelige GPS-brugere skulle det betyde, at vi kan glæde os til mere præcis satellitnavigation.

De tolv nye IIF-satellitter, der skal sendes op i løbet af de næste fire år, indeholder nye atomure, der skal give en langt mere nøjagtig positionsbestemmelse end den nuværende generation af satellitter.

Ifølge Boeing, som bygger satellitterne, skulle de også være bedre beskyttet mod forstyrrelser. Der er også et nyt L5-signal, der er reserveret til såkaldte safety-of-life tjenester.

Faktisk skulle den første satellit allerede være opsendt for flere år siden, men milliard-projektet har været ramt af talrige forsinkelser. Det amerikanske General Accounting Office advarede ligefrem sidste år om, at GPS-systemet risikerer at blive ramt af store afbrydelser, hvis de nye satellitter ikke snart sendes op.

I 2014 skulle den sidste GPS IIF-satellit være på plads. Til den tid skulle den første GPS III satellit også være klar. Og den europæiske GPS-konkurrent Galileo ventes også parat i 2014.