Nu kommer de trådløse betalingskort

Bankerne lægger sidste hånd på et nyt system med pin- og trådløse betalingskort i Danmark. Teknologien er formentlig klar i 2012.

Det kan snart være slut med chip og pinkode. Ny teknologi er på vej i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er håb forude for den del af befolkningen, der ikke synes, det er sjovt at stå i kø. Nye betalingsteknologier, som sætter mere fart på transaktioner med betalingskort, er nemlig på vej til Danmark, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Det bankejede Nets Denmark – det tidligere PBS – som driver det danske net af betalingsterminaler, er nemlig ved at lægge sidste hånd på en ny infrastruktur, som gør det muligt at håndtere trådløse betalingskort. Med disse kort er kunderne blandt andet fri for at taste en pinkode, hvis købsbeløbet er under et bestemt beløb. Og det betyder først og fremmest en væsentlig reduktion af den tid, det tager at gennemføre en kortbetaling i eksempelvis et supermarked."Vi er ret langt med at etablere hele infrastrukturen til de nye betalingskort. Og i løbet af 2012 er vi klar til at håndtere betalinger. Vi har gennemført den første prøvebetaling med et trådløst kort i Danmark," siger Mette Grimm Munck, Senior Manager, Emerging Payments i Nets Denmark til Ingeniøren.

Blandt de nye betalingskort er Visa payWave og MasterCard PayPass, der begge hører til kategorien ‘contactless smart card’. Disse kort benytter en teknologi, som også er kompatibel med de NFC-chip, der er begyndt at dukke op i mobiltelefoner.

Dermed vil telefonerne også kunne bruges som betalingsmiddel. Det ligger dog lidt længere ude i fremtiden, så indtil NFC-chips bliver gængse i mobiltelefoner, udspiller et betalingsscenarie sig ved, at en kunde holder et kontaktløst kort op til betalingsterminalen, hvorefter et signal fortæller kunden, om kortet er registreret.Det sker som med de nuværende betalingskort stadig efter kommunikation via Nets, men det går hurtigere end med Dankortet, da de trådløse kort ikke skal sættes ned i terminalen – og så vil det ofte heller ikke være nødvendigt at indtaste en pinkode i forbindelse med en betaling.

Det lyder måske umiddelbart skræmmende, men der kommer sikkerhedsforanstaltninger, der skal forhindre misbrug. For eksempel skal der med løsningerne fra Visa og MasterCard bruges pinkode ved beløb over 20 euro, svarende til ca. 150 kroner. Nets forventer at kunne udbyde terminaler, som kan aflæse trådløse betalingskort, ved udgangen af år 2011.