Nu kommer de danske e-bøger

Tre af de helt store boghandlerkæder præsenterer om få uger elektroniske bøger og boglæsere for danskerne.

Danskerne skal lære at læse bøger på en lille, medbragt skærm, mener boghandlerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske boghandeler er om kort tid klar til at kaste sig over elektroniske bøger og tilsvarende boglæsere for at holde fast i deres position som stedet, hvor man køber bøger.

Tre af de store bogkæder - Bog & Ide, Bøger & Papir og BOGhandleren - vil nu begynde at sælge e-bøger og e-bogslæsere. En e-bog er en almindelig bog af enhver slags, der blot er digitaliseret, så den er egnet til at læse på en skærm, oftest en særlig - og let - mini-computer, så man kan have et helt bibliotek med sig overalt.

Tank op i boghandelen

»E-bøger og e-bogslæsere er noget helt nyt, men vi tror på, at teknologien hurtigt vil vind indpas,« siger Lars Østergaard, direktør i Indeks Retail, som ejer de tre boghandlerkæder.

De har indgået aftale med E-medie ApS og salget af eBook, der vejer 190 gram og har plads til omkring 8.000 bøger på de fire gigabyte hukommelse. Priserne begynder ved omkring 1.500 kroner.

Lars Østergaard forventer, at de fleste bøger fremover også vil udkomme i elektronisk form samtidig med papirudgaven. Han satser på, at kunderne - ud over at bruge Internet - vil kunne få e-læseren tanket op med nyt læsestof i boghandelen.

Første danske e-bogskatalog klar i april

Midt i april forventes det, at det første e-bogskatalog er klar med et ordentligt udvalg af danske e-bøger. Der findes allerede et stort antal engelsksprogede e-bøger, og i USA ventes det, at 20 procent af bogmarkedet i 2015 vil være flyttet til e-bøger.

Den norske finansminister, Sigbjørn Johnsen fra Arbejderpartiet, har netop afvist et forslag om at fritage e-bøger for moms. Sigbjørn Johnsen mener, at det vil udhule momssystemet - og give færre penge i kassen. I Norge er der momsfritagelse på fysiske, altså trykte, bøger.

Nordmændene vil i stedet sikre sig, at der også betales moms af e-bøger købt i udlandet. Det burde man allerede nu gøre, men opkrævningen er ikke sat i system.