Nu kommer dataknuserne endelig på banen

De første 50 studerende optages til sommer på IT-Universitetets helt nye specialistuddannelse, som skal udfylde et gabende stort hul. Virksomhederne står derfor allerede i kø.

IT-Universitetet på Amager opretter nu en ny specialuddannelse, som skal sikre hoveder og hænder til danske virksomheder, der skriger efter eksperter i blandt andet dataknusning. Arkivfoto: IT-Universitetet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En helt ny uddannelse på IT-Universitetet på Amager skal sikre Danmark specialister i at håndtere store datamængder - noget, som virksomhederne efterspørger stort.

Den nye bacheloruddannelse i »data science« (datavidenskab) vil i 2017 optage de første 50 studerende, som begynder efter sommerferien, men IT-Universitetet satser på senere at kunne optage 100 studerende om året på den treårige bacheloruddannelse.

Dermed begynder der at være de specialister klar, som virksomhederne skriger efter at ansætte, men som ikke hidtil har fandtes. I 2030 vil der mangle 19.000 IT-specialister i Danmark, hvis udviklingen ikke ændres, og allerede det seneste år har mange virksomheder måttet sige nej til ordrer, fordi de ikke kan skaffe folk til at udføre dem.

Nu er det faktisk muligt

»De seneste to år er der skabt flere data end i hele menneskehedens historie, og for første gang har vi computere, som faktisk kan knække de mange data på dagligdags plan, bare vi har den fornødne viden til det. Det er en slag teknologisk revolution: Alle vidste, at det bør kunne lade sig gøre, og nu kan vi det faktisk. Danmark har indtil nu kun kunnet få den viden fra udlandet, så det er virkeligt et vigtigt skridt fremad for os. Om få år vil vi kunne lukke en del af hullet,« forklarer Natalie Schluter, der er linieleder på den nye ITU-uddannelse.

Den nye uddannelse går på tværs af tidligere og dækker både tekniske fag og undervisning i forretningsforståelse samt etikken ved datahåndtering og formidling af viden til andre uden teknisk baggrund.

De kommende bachelorer i datavidenskab - nogen vil påklistre modeetiketten »big data« - vil dermed enten blive specialister i processer og forretning eller i at opbygge software. Begge dele er der stor brug for på kryds og tværs. Analyser af data og folks valg og præferencer kan bruges til at målrette tilbud, markedsføring og serviceydelser, til personliggørelse af medicin ud fra, hvad man kan tåle og reagerer på, til automatiske oversættelsessystemer ud fra ens naturlige sprogbrug, i produktionen, hvor maskinlæring kan oplære robotter, ligesom meget af den software, der i dag allerede anvendes i produktionen, er ved at være gammel og både skal forenkles og udvides, så den bliver »klogere«.

IT-Branchen: Forhåbentlig er det en bevægelse

Den nye uddannelse er da også skruet sammen i tæt samarbejde med erhvervslivet. Blandt de mange er TDC, Nordea, SAS Institute, Lego og brancheorganisationer som Dansk Industri, Dansk Erhverv og IT-Branchen.

I IT-Branchen, Danmarks største organisation af IT-virksomheder, er der stor glæde over tiltaget:

»Det åbner heldigvis for at skabe flere af de kandidater, som markedet har skrigende brug for. Vi er meget glade. Det er et rigtigt godt skridt på vejen, og forhåbentlig er det en bevægelse, så flere følger med. Vi har dialog med samtlige universiteter, og alle forstår behovet, men der er forskellige begrænsninger. Vi er glade for, at mange søger ind, men ærgerlige over, at der er begrænsninger helt op til 9,4 i karaktersnit. Men vi håber, at der kan skabes 1.000 nye IT-kandidatuddannelsespladser i 2017. Det er helt nødvendigt, hvis Danmark skal løse sit behov,« siger Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen.

Vi begynder i folkeskolen

Hun understreger dog, at der skal handle bredt.

»Situationen må tackles på mange fronter. Vi arbejder også i folkeskolen, for den digitale innovation kommer og bliver stadig sætrkere. Vi skal derfor arbejde med børn, unge, universiteter og højere uddannelser og bliver samtidig nødt til også at finde andre veje som efteruddannelse og udenlandsk arbejdskraft,« siger Birgitte Hass.

Linieleder Natalie Schluter er godt klar over, at virksomhederne nok vil stå i kø for at trække de nye studerende ud i faste jobs, så snart det overhobvedet er muligt.

»Det er allerede et problem, at der er stå stort behov for folk med denne slags uddannelse. Alle mine studerende har allerede jobs. Det er virkeligt forstyrrende, men det er vi nødt til at acceptere. De virksomheder, som har rådgivet os om uddannelsens indhold, er klar til at ansætte folk straks - og det er ikke normalt i Danmark,« siger hun om det trods alt positive problem.

Hun lægger også stor vægt på, at de studerende bliver i stand til konstant at kunne rådgive deres fremtidige arbejdsgivere om, hvordan man bruger indsamlede data etisk ansvarligt.

Kræver gymnasieuddannelse at være med

For at blive optaget på »data science« skal man have en gymnasieuddannelse med matematik på A-niveau med mindst 6 i gennemsnit og med engelsk på B-niveau med mindst 6 i gennemsnit.

Danmarks Vækstråd anbefalede i begyndelsen af december, at alle danskere skal lære at kode - allerede fra folkeskolen -, fordi computere og computerteknologi fremover skal tænkes ind overalt. World Economic Forum har forudsagt, at 65 procent af de børn, der nu begynder i grundskolen, vil ende i jobtyper, der ikke findes i dag. IT-Branchen har derfor sammen med en række virksomheder iværksat projektet »Coding Class«, hvor lige nu 17 skoleklasser arbejder med at lære at kode.