Nu kommer bredbånd til iPad

Teleselskaberne er klar til at sælge mobilt bredbånd til tavle-pc'er. Klip sim-kortet eller få det ombyttet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de største teleselskaber på det danske marked har planer om at tilbyde mobilt bredbånd der er skræddersyet til tavlecomputere. Det viser en rundringning, som ComON har foretaget.

Hos teleselskaberne følger man udviklingen på det unge marked for tavle-pc'er med stor interesse og selvom iPad'en endnu ikke kan købes officielt i Danmark, så er det første teleselskab – 3 – allerede klar med et abonnement specielt til iPad.

Læs også: Danskerne må stadig vente på iPad

Mange danskere har allerede anskaffet en iPad fra udlandet og det er blevet noget lettere, efter at iPad blev lanceret i vores naboland syd for grænsen. Det kræver dog en tur til den nærmeste Apple Store i Hamborg, hvis man vil have fat i en iPad, eller måske en tur til Kiel eller Lübeck, hvor man også kan være heldig at finde iPad i den lokale Media Markt eller Gravis butik.

Læs også: Microsoft i flæsket på iPad

Tavlecomputeren sælges både i en model kun med Wi-Fi og i en udgave med 3G. Sidstnævnte kræver et mobilt dataabonnement – og bruger et særligt mikro sim-kort, der er mindre end det normale sim-kort. Det samme kortformat anvendes også i den nye iPhone 4. Der er ikke sim-lås på iPad, så det er uden videre muligt at købe den i udlandet og bruge den med et dansk abonnement på mobilt bredbånd.

Det kræver så blot, at man kan få fat i et mikro sim-kort – eller selv klippe sit gamle kort ned i den rigtige størrelse.

Det første iPad-abonnement

I midten af juli kunne 3 som det første teleselskab herhjemme lancere et abonnement specielt til iPad kaldet EazyInternet Tablet. Download-hastigheden ligger på mellem 0,5 og 2 Mbit/s og der er 1 GB forbrug inkluderet om måneden, hvorefter der skal betales 20 øre pr. MB.

Prisen kan dog maksimalt stige til det dobbelte af de 99 kr., som er månedsprisen for abonnementet. Og så følger der selvfølgelig et mikro sim-kort med i pakken.

Læs også: Apple solgte tre millioner iPad på 80 dage


Hos 3 vil man ikke rykke ud med konkrete tal for, hvor mange kunder der allerede har tegnet et iPad-abonnement.

”Vi kommunikerer jo aldrig helt konkrete tal på vores respektive abonnementer, men indtil videre er efterspørgslen stille og rolig. Vi forventer ikke, at det tager rigtig fart før man kan få iPad i Danmark.

Men nu er vi klar med det, og så kommer abonnementerne ind stille og roligt i takt med, at folk kommer hjem fra ferie,” siger kommunikationschef Stine Green Paulsen til ComON.

Hun fortæller at 3's kunder altid har mulighed for at vælge et mikro sim-kort i stedet for det normale sim-kort, når de bestiller et abonnement på mobilt bredbånd hos teleselskabet. Det gælder altså også for de abonnementer, der ikke retter sig specifikt mod iPad.

”Man kan altså godt få et af vores andre eksisterende EazyInternet-abonnementer med et micro sim-kort. Hvis man allerede har et EazyInternet-abonnement og et alm sim-kort, ombytter vi det ikke, men så kan man kontakte kundeservice og købe et andet sim-kort til 100 kr.,” siger Stine Green Paulsen.

Telenor er klar til iPad

Blandt de andre store teleselskaber på det danske marked er det Telenor, der er længst med planerne om et iPad-abonnement. Telenor har allerede indrettet en webside, hvor man kan tilmelde sig et særligt iPad-nyhedsbrev og modtage nyheder om lanceringen i Danmark. Og teleselskabet fortæller til ComON, at det er helt sikkert at man vil tilbyde et specielt abonnement til iPad.

Hvis man allerede har et mobilt bredbånds-abonnement hos Telenor er der allerede nu mulighed for at bestille et mikro sim-kort ved at henvende sig i en af teleselskabets butikker.

Hos TDC og Telia har man endnu ikke taget stilling til, om der skal tilbydes et særligt dataabonnement til iPad. Men begge teleselskaber understreger, at man følger udviklingen nøje.

”Vi har i øjeblikket et produkt med 1 mbit/s, som passer meget godt til iPad. Vi overvejer om vi skal tilbyde et produkt som er mere rent målrettet tavlecomputere, men det er ikke truffet en endelig beslutning endnu,” siger Rune Fick Hansen, der er kommunikations-rådgiver hos TDC.

Ligesom de andre teleselskaber er TDC også klar med mikro sim-kort, som kunderne kan få ved at kontakte kundeservice.

Hos Telia fortæller pressemedarbejder David Engström, at alle selskabets mobile bredbåndskunder kan få sim-kort byttet til mikro sim, hvis de henvender sig til kundeservice eller en butik.

”Alle vores abonnementer er også egnet til iPad, og vi har mange forskellige, så man kan vælge det, der passer bedt. Det er for tidligt at sige, om vi vil lave noget specifikt til iPad, men vi følger udviklingen,” siger David Engström.

Klip kortet eller køb en mobil router

Hvis man allerede har et abonnement på mobilt bredbånd og ønsker at bruge det med iPad kan man også selv klippe sim-kortet ned til den rette størrelse. Men det betyder så, at kortet ikke kan bruges i en telefon eller andet udstyr der kræver et ”normalt” sim-kort uden at anskaffe en særlig adapter. Den nye iPhone 4 bruger dog som nævnt samme mikro sim-format som iPad.

Men der er også en anden mulighed for alle dem, som ikke har et mikro sim-kort eller måske slet ikke har en iPad med 3G. Flere af teleselskaberne sælger en 3G-router i lommestørrelse (som E5 fra Huawei), der forbinder iPad'en trådløst over Wi-Fi til det mobile bredbånd.

Med en sådan router kan man være på nettet mobilt med tavlecomputeren uden at køre 3G-forbindelsen direkte fra iPad.

Den eneste ulempe er så, at man er begrænset af 3G-routerens batteri-levetid, som typisk skulle ligge på 3-4 timer.