Nu kommer Blu-ray i 3D

Nu kommer 3D Blu-ray til pc'er - men det kræver ny hardware.

Foto: NICKY LOH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Nvidia og AMD har nu annonceret at man vil understøtte det kommende stereoskopiske Blu-ray 3D-format. Begge er med i en arbejdsgruppe hos Blu-ray Disc Association, der i øjeblikket arbejder på at få en specifikation færdig. Det tekniske navn for standarden bliver AVC Multi-View codec - men det folkelige navn bliver sandsynligvis 3D Blu-ray.

Nvidia vil allerede vise de første produkter med den stereoskopiske teknologi på Consumer Electronics Show i januar. Den bedste nyhed for forbrugerne er nok, at standarden er fuldt bagudkompatibel - forstået på den måde, at de nye 3D Blu-ray-skiver også indeholder en 2D-version af filmen, der kan afspilles med en almindelig Blu-ray afspiller.

Men for at se filmen i 3D kræves ny hardware. Det forudsætter at udstyret er i stand til at læse to Full-HD-streams samtidig fra skiven, afkode dem og overføre resultatet til en display-enhed, der skal være i stand til at vise 60 billeder i sekundet for hvert øje, altså 120 billeder per sekund.

Indtil videre er den eneste fungerende løsning en shutter-brille som Nvidia 3D-Vision, der synkroniserer over et infrarødt signal og skifter billedsignalet mellem venstre og højre øje.

Desuden er teknologien ikke kompatibel med den Real3D og Dolby 3D teknologi, der anvendes i biograferne, så man kan ikke bruge de samme briller som i biffen. Disse teknologier arbejder med polarisering og kræver specielle filmlærreder og forholdsvis komplekse projektører.

De første LCD-skærme og projektører med 120 Hz, Full HD og synkroniseringsfunktion skulle være klar i 2010 - og de bliver formentlig noget dyrere end udstyr uden 3D-understøttelse.

De nuværende Blu-ray-drev til pc'er understøtter allerede mindst dobbelt hastighed og skulle dermed også være i stand til at afspille to Full-HD streams, mens stand-alone afspillere typisk kun har den normale hastighed og dermed er for langsomme.

Når det gælder grafikkort kan selv Nvidias aktuelle topmodeller i GTX-200 serien ikke afspille de to Full-HD-streams samtidig. Det kræver den nye videoenhed VP4, som i øjeblikket kun findes i de billige kort GT 220 og 240. VP4 skulle også være med på de kommende Fermi-kort fra Nvidia.

Hvorvidt en hurtig processor er i stand til at overtage afkodningen af de to Full-HD-streams fra grafikkortet med en softwaredekoder, er stadig usikkert.

Hos AMD satser man også på stereoskopiske shutter-briller, der skal vises på CES sammen med Cyberlink. Og AMD vil også indbygge understøttelse for teknologien på sine grafikkort. Men AMD fremhæver også, at man vil understøtter andre display-teknologier, der ikke kræver briller.

De første Blu-ray 3D produkter skulle være klar i handlen i løbet af de første måneder af 2010.