Nu kaster banker sig over firmapensioner

Bankerne skruer nu op for konkurrencen på det lukrative marked for firmapensionsordninger.

Foto: Linda Kastrup

Bankerne skruer nu op for konkurrencen på det lukrative marked for firmapensionsordninger. Det skriver Finans.

Med virkning fra den 1. oktober har bankerne bag Letpension indgået en aftale med PFA om at sælge pensionsgigantens pensionsordninger til bankernes erhvervskunder. Dermed kan tusindvis af små og mellemstore virksomheder - som udgør rygraden i dansk erhvervsliv - se frem til en øget konkurrence om deres pensionsordninger.

»Vi føler, at vi løfter vores samarbejde med PFA til et nyt niveau. Med firmapensionsaftalen lukker vi et hul i vores produktpalet, og vi får også lidt indtjening ud af det,« siger John Fisker, formand for Letpension og adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank til Finans.

Hidtil har bankerne bag Letpension kun solgt pensionsordninger til privatkunder, mens PFA står stærkt på markedet for store virksomhedskunder, men ikke har et distributionsnet til at dække underskoven af små og mindre virksomheder.

»Pengeinstitutterne bag Letpension får mulighed for at knytte en tættere relation til deres virksomhedskunder, og vi får mere distributionskraft i et segment, hvor vi ikke er særligt aktive i dag. Så vi synes, at der er ret meget fornuft i aftalen,« siger Mads Kaagaard, koncerndirektør i PFA.

Parterne forventer, at ikke mindst firmapensionsaftalen vil booste de årlige præmieindbetalinger, som Letpension-bankerne skaber, og som forvaltes i PFA.

»Vi forventer at nå op på 3 mia. kr. i præmieindbetalinger i år, og vi føler, at det er realistisk at fordoble det tal over en periode på fire år,« siger John Fisker.

Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, og Nordeas selskab, Nordea Liv & Pension, er blandt de store pensionsselskaber, som i dag servicerer de mindre og mellemstore virksomheder med pensionsordninger. De har ofte held til at gøre virksomhederne til helkunder i banken. Den trafik håber Letpension-bankerne at stoppe, men det vækker ikke bekymring hos konkurrenterne.

»Det vil altid intensivere konkurrencen, at der kommer en ny spiller på markedet, men konkurrencen er i forvejen intens. Det bliver spændende at se, hvad de kommer med, for hvis man vil ind på et marked, skal man have et bedre værditilbud, end andre kan tilbyde,« siger Per Klitgård, adm. direktør i Danica Pension til Finans.

Ifølge en pensionsekspert kan de mindre banker blive en alvorlig konkurrent, fordi de i forvejen er tæt på kunderne.

»Pengeinstitutterne har relationer til det lokale erhvervsliv og derfor en god mulighed for at tage betydelige markedsandele,« siger Søren Andersen, indehaver af rådgivningvirksomheden FPension.

LÆS MERE