Nu kan - nogle få - danskere også tale på 4G-nettet

Telenor åbner i dag for, at det hurtige 4G-mobilnet også kan bruges til tale og ikke kun datatrafik, men det kræver, at vi får nye telefoner.

4G-nettet kan nu - i det meget små - også bruges til tale, hvor det hidtil udelukkende har kunnet transportere data rundt. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang herhjemme kan det hurtige 4G-/LTE-mobilnet nu bruges til ikke alene data og internettrafik men også til tale. Det vil på længere sigt forbedre mobildækningen indendørs men kræver, at de fleste af os skifter telefoner først.

Det er Telenor, Danmarks næststørste teleselskab, som åbner for tale på 4G-nettet. Det sker efter en prøveperiode, hvor Aalborg Kommune, hvor Telenor har et af sine største kontorer, har bistået med at afprøve de ekstra muligheder.

Hurtigere reaktionstid og bedre lyd

Ved at bruge 4G-nettet til også tale vil der være færre forsinkelser, fra man trykker »ring op«, til modtagerens telefon ringer. Hvis der er problemer med 3G- eller GSM-dækningen vil telefonen nu have 4G-nettet som en tredje mulighed for at føre samtaler, og dermed vil den samlede taledækning i Danmark forbedres, mener Telenor.

Det er dog kun de helt nye smartphonetelefoner - ifølge Telenor kun Samsung Galaxy S6 og S6 Edge -, som kan udnytte talemulighederne på 4G-nettet, af teknikerne kaldet VoLTE (nemlig »Voice over LTE«, tale over LTE-teknologien). Til gengæld bliver lydgengivelsen bedre, fordi kvaliteten er højdefinition (HD), hvorved baggrundsstøjen nedbringes markant.

Den helt store gevinst ved tale på 4G-nettet ventes dog at blive en bedre indendørs dækning. Man vil nemlig kunne bruge husstandens eller virksomhedens trådløse router til internetforbindelsen, så mobiltelefonen kobler sig på den for at få et ordentligt signal og derfra kan ringe på normal vis. Det kræver dog, at teleselskaberne leverer den nødvendige software, så det kan lade sig gøre.

Bedre indendørs mobildækning på vej

Indendørs mobildækning har altid været et problem, fordi mure og vægge spærrer for mobilsignalet, der indtil nu for de hurtige datahastigheder kører på høje radiofrekvenser. I løbet af de næste år vil en række frekvenser, som hidtil har været brugt til bl.a. analogt TV, blive frigivet, så man må anvende dem til mobilsignaler. Disse lavere frekvenser er både bedre til at trænge gennem mure og rækker geografisk længere end de høje frekvenser, som typisk dækker mindre områder omkring masten.

Alt i alt skal dette forbedre mobildækningen i Danmark.

Telenor deler mobilnet i Danmark med Telia i deres fælles selskab TT-Netværket.

TDC er også i gang med at gøre klar til at åbne for tale på 4G-nettet.