Nu kan milliardregning til danske banker blive halveret

En ekspertgruppe under Erhvervsministeriet vurderer nu, at en international aftale på finansområdet kan komme til at koste de danske finansvirksomheder markant mindre end først antaget i skærpede kapitalkrav.

Erhversminister Brian Mikkelsen (K) peger efter en ekspertvurdering fortsat på en potentielt væsentlig stigning i kapitalkravene for de danske institutter som følge af kommende aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske finansvirksomheder bliver ramt af markant hårdere kapitalkrav, når den magtfulde Basel-komité engang kommer med sin fjerde omgang anbefalinger til nye, internationale retningslinjer på finansområdet, men bankerne og realkreditinstitutterne kan slippe noget blidere, end branchen selv har meldt ud.

Fredag har Erhvervsministeriets Basel-ekspertgruppe således præsenteret dets foreløbige skøn, der viser, at effekten af de mest sandsynlige Basel-anbefalinger øger kapitalkravene til den danske finansielle sektor med 27 til 39 procent. Det betyder, at de største danske institutters samlede kapitalkrav kan stige med i størrelsesordenen 64 til 92 mia. kroner.

Det ligger markant under det niveau, som brancheforeningen Finans Danmark i første omgang vurderede. I juni 2016 lød det således, at Basel IV-kravene ville komme til at betyde en nødvendig øget polstring i niveauet 130 mia. kroner.

Håber på lave krav

Så det kan altså ende med næsten det halve, hvis det mildeste scenario udspiller sig. Og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ser da også ud til at have et lønligt håb om, at kravene ender i den lave ende.

»Ekspertgruppens foreløbige skøn vil indgå i den fortsatte dialog med bl.a. EU-Kommissionen om, hvordan Basel-komitéens anbefalinger skal implementeres i EU. I den forbindelse vil regeringen fortsat arbejde for, at danske institutter ikke bliver så hårdt ramt af de nye krav, som de foreløbige skøn kunne indikere. Sådanne krav vurderes at være højere, end hvad risici tilsiger,« udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Årsagen til det store spænd mellem 64 og 94 mia. kroner skyldes, at der fortsat er stor usikkerhed om, hvad kravene reelt ender på. Når Basel-komiteen offentliggør sine ­an­befalinger, igangsættes en EU-proces med at omsætte dem til konkret lovgivning. Det får væsentlige konsekvenser for, hvor meget ­institutterne skal have på kistebunden til dårligere tider.

Branche: Risiko og polstring bør følges ad

De seneste forlydender går på en aftale, der sigter mod fremtidige kapitalkrav med et såkaldt gulvkrav på 75 procent, som bankerne skal have indfaset senest i 2027. Tidligere har både 80 og 70 procent været nævnt. De 130 mia. kroner, som Finans Danmark i første omgang havde meldt ud, var dog baseret på det høje gulvkrav på de 80 procent. Efterfølgende har Finans Danmark justeret deres vurdering, og at den ekstra kapitalpolstring, som de nye krav ville kræve, vil være i størrelsesordenen 80-100 mia. kroner.

Ikke overraskende mener Finans Danmark dog stadig, at gulvkravet vil ramme danske kreditinstitutter hårdt uden at den finansielle stabilitet af den grund forbedres.

»Vi arbejder – i forening med mange andre gode kræfter - rigtig hårdt på flere fronter for at gøre Basel-komiteen og alle omkring den opmærksomme på de uønskede effekter af den foreslåede regulering. Vi vil fortsat pege på, at risiko og polstring altid bør følges ad. Noget har allerede båret frugt, mens andet desværre ikke har. Vi afventer fortsat Basels endelige udspil, men det er svært at se, at det undgår at ramme låntagerne i Danmark. Vækst og beskæftigelse bliver dermed også ramt,« siger adm. direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, i en kommentar til ekspertgruppens vurdering.