Nu kan du blive iværksætter for én krone

Iværksættermiljøet i Danmark har store forventninger til ny selskabsform. Især iværksættere i IT- og servicesektoren vil få glæde af den nye selskabsform.

Fremover bliver det let for to studerende, der i fritiden udvikler en app til en mobiltelefon, at stifte et selskab og komme i gang som iværksættere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Fremover bliver det let for to studerende, der i fritiden udvikler en app til en mobiltelefon, at stifte et selskab og komme i gang som iværksættere.

Hvor de førhen skulle op med 80.000 kroner i indskudskapital i et anpartsselskab, kan de nu nøjes med én krone. Det kræver blot, at de stifter et iværksætterselskab, forkortet »IVS«. Til gengæld skal de indbetale hver 50 øre kontant.

Muligheden for at stifte den type selskaber åbnes der for i slutningen af året, hvor Erhvervsstyrelsen ventes at have det IT-system på plads, som selskaberne skal registreres i.

IVS-selskaber kendes allerede i dag i Tyskland, hvor selskabsformen har været en ganske stor succes. Især for virksomheder, der fremstiller immaterielle produkter som software og service, hvor det ikke er nødvendigt med et stort kapitalbehov for at komme i gang. Ifølge erfaringerne fra Tyskland er der ikke flere IVS-selskaber, der går konkurs, end virksomheder i andre selskabsformer.

Kan næppe låne penge

»Man skal nok ikke forvente, at virksomheder med én krone i kapital kan låne penge i banken uden, at ejerne stiller personlig sikkerhed. Men hvis en virksomhed ikke har behov for penge for at komme i gang, men kan producere ved hjælp af stifternes personlige arbejdsindsats, er der jo ingen grund til i lovgivningen at stille et formelt kapitalkrav. De 80.000 kroner, man skal op med i dag for at stifte et anpartsselskab, vil jo desuden kun i de færreste tilfælde dække de krav, som kreditorer og leverandører kan have mod selskabet, hvis det fejler,« siger lektor i selskabsret ved CBS, Troels Michael Lilja, til Berlingske.

Det gode ved IVS-formen er, at den på alle andre områder end kapitalkravet indeholder de samme krav til selskabsdrift, som anpartselsskabsformen. Det vil sige krav om direktion, generalforsamling, regnskabspligt og meget andet. I praksis afløser IVS-formen den særlige selskabsform S.M.B.A. – selskab med begrænset ansvar, hvor to personer kunne stifte et selskab med én krone i kapital og uden de særlige krav til vedtægter, som man har i et anpartsselskab. Den slags selskaber blev der stiftet omkring 2.000 af i årene efter finanskrisen. Men de har ofte vist sig dubiøse og har derved tiltrukket erhvervsdrivende, der opererer på kanten af loven.

Hvor udbredt, den nye IVS-selskabsform bliver, er vanskeligt at spå om. Det afhænger ifølge Lilja i høj grad af, hvor meget rådgivere blandt advokater og revisorer tager selskabsvarianten til sig.

»Men det er også vigtigt for efterspørgslen, at iværksætterne selv ser muligheden,« siger han.

Incitamentet for iværksætterne er især, at de ved at stifte et IVS frem for et personligt ejet selskab beskytter sig mod mulige store erstatningskrav, hvis de for eksempel udvikler en app, som viser sig at skade softwaren i den mobiltelefon, den er udviklet til.

Dårlig ledelse koster

Lilja fremhæver samtidig, at selv om iværksætterne er beskyttet af IVS-formen, fritager det dem ikke juridisk for erstatning, hvis de for eksempel har udøvet uansvarlig ledelse.

Til gengæld for den begrænsede startkapital må ejerne af IVS-selskaber indstille sig på, at de skal opspare det overskud, de skaber i virksomheden, indtil de har nået en samlet kapital på 50.000 kroner. Derefter kan de omdanne deres IVS-selskab til et anpartsselskab.

Direktør i Dansk Iværksætter Forening, Jakob Engell-Schmidt, har store forventninger til IVSerne.

»Ændringen betyder, at flere iværksættere fra dag ét vil organisere sig i selskabsform. Derved bliver de bedre struktureret og bedre i stand til for eksempel at handle med udlandet,« siger han.

Han peger samtidig på, at der påhviler iværksætterne et stort ansvar for ikke at misbruge IVS-formen, som S.M.B.A.-formen er blevet det. IVS-formen skulle gerne blive en succes, som den har været i England og Tyskland, tilføjer han.