Nu kan det snart ikke betale sig at hente nordsøolien op længere

Olieprisen er nede på så lavt et niveau, at det nu visse steder ikke kan betale sig at producere olien. Det gælder blandt andet dansk produktion. Omkostningerne ved produktionen er større end salgsprisen, viser ny analyse.

Foto: Andy Buchanan. Dele af olieproduktionen i lande som Danmark og Storbritannien er ikke længere rentabel på grund af den lave oliepris.
Læs mere
Fold sammen

Den globale olieproduktion risikerer at blive bremset. Det skyldes, at olieprisen er faldet så meget, at den nu er nede i et niveau, hvor omkostningerne ved at producere olien overgår salgsprisen. Det viser en ny analyse fra det anerkendte energikonsulentfirma Wood Mackenzie.

Prisen på en tønde Brent-olie er nu nede under 50 dollar - mandag ved middagstid lå prisen på 48,8 dollar - og det betyder ifølge Wood Mackenzie, at en lille del af olieproduktionen i Storbritannien og USA ikke længere kan betale sig.

Når olieprisen under 40 dollar pr. tønde, vil olieproducenter lukke produktionen ned i et sådan omfang, at det vil reducere den globale olieleverance signifikant, konkluderer Wood Mackenzie i analysen.

"De kontante driftsomkostninger for oliefelter bliver meget vigtig, eftersom de priser, som producenterne kan opnå for den olie, de producerer, nærmer sig grænseniveauet. Det kan betyde en umiddelbar bremse på produktionen, selv om det aldrig er let at forudsige, hvornår og hvordan bremsen vil ske," siger Robert Plummer, analytiker fra Wood Mackenzie.

Wood Mackenzies analytikere har udarbejdet tre scenarier ud fra firmaets globale database over 2.222 olieproducerende felter, som tegner sig for produktionen af 75 millioner tønder olie om dagen.

Ved en pris på under 50 dollar pr. tønde Brent-olie vil kun omkring 190.000 tønder pr. dag ikke længere kunne betale sig at producere. Det svarer til 0,2 pct. af det samlede globale udbud af olie. 17 lande vil med en pris under 50 dollar pr. tønde ramme grænsen, hvor det ikke længere er rentabelt. Det gælder særligt Storbritannien og USA.

Wood Mackenzie skriver i en mail til Berlingske, at ifølge firmaets data vil under fem pct. af Danmarks olieproduktion ikke kunne betale sig ved en pris på 50 dollar pr. tønde.

Ved en pris på under 45 dollar pr. tønde Brent-olie vil omkring 400.000 tønder pr. dag ikke længere kunne betale sig at producere. Det svarer til 0,4 pct. af det samlede globale udbud af olie. Af de 400.000 tønder vil omkring halvdelen været produktion fra USA.

Ved en pris på under 40 dollar pr. tønde Brent-olie vil omkring 1,5 mio. tønder pr. dag ikke længere kunne betale sig at producere. Det svarer til 1,6 pct. af den globale forsyning. På dette prisniveau rammes særligt olieproduktion i Canada, skriver Wood Mackenzie.

Når prisen rammer grænsen for, hvornår det ikke længere kan betale sig at producere - kaldet cash negative - betyder det dog ikke nødvendigvis, at produktionen straks lukkes ned, siger Robert Plummer fra Wood Mackenzie.

"At være "cash negative" betyder blot, at produktionen er dyrere, end den pris man modtager. Det betyder ikke nødvendigvis, at produktionen vil blive standset . Den første reaktion er som regel at opbevare produceret olie i håb om, at olien kan sælges, når prisen genoprettes. For andre er beslutningen om at standse produktionen kompleks og rejser yderligere spørgsmål," siger han og fortsætter:

"Der er således ingen garanti for disse mængder ville blive lukket inde. Producenter kan vælge at fortsætte med at producere olie med et tab i stedet for at stoppe produktionen. Især for store projekter såsom oliesand og modne felter i Nordsøen."