Nu har - næsten - alle danskere fået frit TV-valg

Fredag fik over en halv million husstande lov til at melde sig ud af deres TV-ordning gennem antenneforeningen og kan nu frit vælge, hvem de vil købe deres TV-abonnement hos - hvis de da overhovedet stadig ønsker at have et.

En fjerdedel af alle danske husstande har indtil denne uge været bundet til de TV-aftaler, som deres boligforening eller udlejer har indgået. Nu får de fleste frit valg her og nu, andre følger senere. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 650.000 danske husstande fik fra fredag mulighed for at droppe det påtvungne TV-abonnement fra boligforeningen eller udlejeren og selv vælge, hvem de vil have TV eller streaming fra.

En ny lov trådte nemlig i kraft 1. juli, så også alle, der bor i andels-, ejer- og almennyttige foreninger samt udlejningsejendomme nu får helt frit TV-valg. Det er omkring hver fjerde danske TV-seer. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen regner med, at op mod 100.000 husstande vil benytte sig af muligheden og vil kunne spare knap 150 kroner om måneden i gennemsnit

»Tusindvis af husstande er i dag bundet til at betale for en TV-pakke, som de ikke ønsker. Den nye lov åbner for, at også TV-seerne i ejendomme med en fælles TV-løsning selv får lov at vælge til eller fra blandt de mange TV-tilbud, som i dag er på markedet,« siger kontorchef Søren Bo Rasmussen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ikke alle kan vælge frit endnu

Han forventer, at de fleste stadig vil købe TV via deres forening, fordi det fortsat vil være det billigste, hvis man ønsker mange TV-kanaler.

Folketinget vedtog lovændringen 31. maj og stemte i 2014 igennem, at antenneforeninger - typisk ejerboliger som parcelhuskvarterer og større byer - fik ophævet tvangstilslutningen til en bestemt TV-leverandør, sådan som det nogle steder ligefrem har været skrevet ind i lokalplanen.

Det er dog ikke alle, der nu helt frit kan vælge. I mange ældre TV-anlæg går signalet nemlig som en juletræskæde fra en lejlighed til den næste. Her bliver det først fra 1. januar 2018, at man helt selv kan vælge en anden TV-leverandør. Det er heller ikke muligt at vælge helt frit mellem TV-udbyderne, for nogle af dem tilbyder kun deres tjeneste i visse områder.

Mange muligheder for TV - men ikke ens overalt

TV kan i dag leveres både gennem kabel-TV-net, som er den måde, som de fleste danskere får TV på. Her er det TDC-ejede YouSee og det Sydenergi-/SE-ejede Stofa de største. Derudover kan man hos bl.a. Boxer få TV via en stueantenne, som nu om dage ikke er det monstrum, som mange forestiller sig, og et særligt TV-kort i fjernsynet, der styrer, hvilke kanaler man har adgang til. Derudover kan man via sit telefonstik få leveret TV, ligesom el- og energiselskaberne sælger TV gennem deres fibernet. Endelig kan man - som flere og flere gør - helt skrotte at have et fast TV-abonnement og så se DRs kanaler over internetforbindelsen og oveni købe sig adgang til en eller flere streamingtjenester med film og/eller TV, f.eks. TV 2 Play, Viaplay, Netflix, HBO Nordic m.fl.

Ved udgangen af marts havde 31,1 procent - eller næsten en tredjedel - af alle TDCs 1,39 millioner TV-kunder valgt at nøjes med den mindste af de tre TV-pakker.

Holder man fast i at ville have et »rigtigt« TV-abonnement, er det nu muligt hos nogle TV-leverandører kun at betale for præcis de TV-kanaler, som man ønsker sig. Man behøver altså ikke at tage en hel TV-pakke med en masse kanaler, som man sandsynligvis aldrig vil se. Det afhænger af, hvor mange kanaler man føler at have brug for, om det er billigst med en TV-pakke eller kanaler i løs vægt - hvis altså den valgte TV-udbyder overhovedet sælger kanalerne i ægte, løs vægt, hvad kun få lige nu gør.

Kan stadig kræve internetforbindelse gennem foreningen

Lovændringen slipper ikke alle godt 650.000 husstande helt fri med det samme. Loven rummer nemlig overgangsbestemmelser, der skal sikre, at foreninger og udlejere ikke lider økonomiske tab. Hvis man er på et TV-anlæg, hvor nettet ikke er afskrevet, kan det stadig være, at man skal betale noget. Og hvis f.eks. YouSee ejer selve foreningens net, kan man også blive forpligtet til at betale noget, hvis nettet samtidig bruges til at levere internetforbindelser på - hvad det altid gør.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anbefaler, at man spørger sin bestyrelse eller udlejer, hvornår man kan melde sig fra.

En forening eller udlejer kan stadig godt kræve, at man skal have internetforbindelse gennem forreningens aftale.

»Men det må ikke være en betingelse for at modtage bredbånd, at der også modtages TV,« fastslår Søren Bo Rasmussen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.