Nu har banken råd til at give dig en lavere rente

Bankforsker Lars Krull opfordrer til, at danskerne skal gå i banken og kræve lavere lånerenter, og nu bør banken sige ja.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En voldsom skævvridning fortsætter for de danske bankkunder. Selv om bankerne over en bred kam stadig får lettere og billigere adgang til at låne penge, har det endnu ikke udløst lavere lånerenter til kunderne. Dem, der har lånt penge i bankerne, får næppe del i festen, medmindre de går ned i deres bank og kræver det.

»Man kan lidt frækt sige: Gå ned i de her banker og bed om en bedre pris. Hvis du ikke har set en prisændring i år, bør banken være villig til at give dig den i år. I et eller andet omfang,« siger seniorrådgiver og bankekspert Lars Krull på baggrund af undersøgelsen.

Der er nemlig sket det, at bankernes faldende finansieringsomkostninger er frakoblet den rente, som kundernes lånerente normalt er hængt op på. Det betyder, at kunderne ikke som før i tiden får direkte fordel af de lidt lysere tider i bankerne:

»Det meste af branchen har reduceret deres finansieringsomkostninger. Pengemarkedet er derimod steget lidt, og det er pengemarkedet, som bankernes lånerente er hængt op på. Det er interessant, at bankerne formår at gøre det billigere og billigere for dem selv, mens kundernes renter ikke følger med ned,« siger Lars Krull.

»Nogle steder vil man skulle have en rente, der er 0,25 procent billigere. Det er da interessant, hvis man har et lån på en mio. kr. Det er 2.500 kr.«

Tab på erhvervskunderne

Lars Krulls konklusioner ligger tæt op ad en undersøgelse fra Aarhus Universitets lektor Johannes Raaballe, der som i Berlingske Business i august nåede frem til, at de danske privatkunder er alt for dårlige til at forhandle vilkår i bankerne sammenlignet med erhvervskunderne. Det bliver endnu endnu mere paradoksalt af, at tabene på bankkunder typisk har været højest på erhvervskunderne under krisen.

Johannes Raaballe nåede også frem til, at det er udlånskunderne, der betaler gildet for de danskere, som har penge i banken. For selv om danskerne stadig klager over bankernes lave indlånsrenter, er de ikke fulgt med ned på det lave niveau, som er dikteret af nationalbankerne. Forskeren konkluderede, at det var ringe konkurrence, som var årsag til danskernes overpris for at låne. Men det paradoksale var, at det ikke engang for alvor gav bonus til bankernes aktionærer, for pengene forsvinder i bankernes høje omkostninger til lønninger og fine filialer og hovedsæder.