Nu hagler kritikken ned over Probana i Norge

En stribe tidligere ansatte og foredragsholdere går nu i rette med Peter Sonne Joensen og Probanas Business Schools norske division. Kritikpunkterne er identiske med dem, der har placeret kursusimperiet i en mediestorm herhjemme.

Peter Sonne Joensen er kommet i modvind i Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

I en længere feature over seks magasinsider blev læsere af det norske Dagens Næringsliv i weekenden introduceret for den danske kursusvirksomhed Probana Business School og direktøren Peter Sonne Joensen. Og det var ikke et specielt kærligt portræt.

Lidt forhistorie først: Probana Business School har markeret sig som en af de største kursusvirksomheder herhjemme, hvor overbygningsuddannelsen »Mini MBAen« har været det store slagnummer. I dag forgrener Peter Sonne Joensens kursusimperium sig over mere end 14 forskellige mindre selskaber, der udbyder forskellige kurser og konferencer.

Ifølge Probana selv har man siden 1992 efteruddannet mere end 35.000 top- og mellemledere, og Berlingske Business har tidligere afdækket, at det offentlige Danmark alene de seneste fem år har brugt mere end 40 millioner kroner på uddannelser og konferencer hos virksomheden.

Men det seneste halve år har kritikken haglet ned over virksomheden. I november satte Operation X først kursusvirksomheden under kritisk lup, da tidligere medarbejdere fortalte om et råt arbejdsklima med overvågning af medarbejdere og daglige trusselsmail fra Peter Sonne Joensen til sine ansatte.

I november og december afdækkede Berlingske Business, hvorledes en række foredragsholdere havde valgt at boykotte Probana på grund af manglende betaling, mens flere kursister beskyldte kursusvirksomheden for at bruge bøllemetoder.

De senere år har Peter Sonne Joensen satset hårdt på at udvide kursusforretningen til udlandet, og Norge er et af de lande, hvor man for alvor har forsøgt at vinde terræn. Og det har tilsyneladende været en succesfuld manøvre. Ifølge Dagens Næringsliv har »hundredvis« af nordmænd taget del i konferencer og uddannelser afholdt i Norge de senere år, men i kulissen har Peter Sonne Joensen opereret med samme uortodokse fremgang, som herhjemme.

Således fortæller flere norske foredragsholdere, at de ikke er blevet betalt for de kurser, som de har holdt oplæg på. Det er selskabet Institut for Personaleudvikling (IFP), der har stået for at afholde kurserne i Norge, og ifølge en af foredragsholderne, Kjell Terje Ringdal, lektor i retorik, er hele foretagendet »rendyrket bedrageri«.

Flere af foredragsholderne har i dag sendt deres krav til inkasso efter forgæves at have forsøgt at få Peter Sonne Joensen til at betale. De er samtidig forundrede over at se, at IFP fortsat reklamerer for kurser i 2017 med de pågældende foredragsholdere, uden at de har indvilliget i at stille op igen.

Dagens Næringsliv har også talt med tidligere norske ansatte, der delte kontor med de danske ansatte på Sankt Annæ Plads i Indre København, og hvis opgave var at oversætte det danske kursusmateriale til norsk, booke foredragsholdere til de norske konferencer og ikke mindst sælge kurserne til deltagere i Norge.

Og de fortæller alle de samme historier om daglige mails med direkte trusler fra Peter Sonne Joensen, hvis ikke salget gik, som det skulle.

»Det er sommer. Bikini tid, og folk vil i form... I kan ikke sidde seriøst 3 en hel dag uden at sælge noget, og jeg forventer, at I grusomt retter op på dette i morgen????,« har Peter Sonne Joensen eksempelvis skrevet i en intern mail, som Dagens Næringsliv har fået fat i.

Det norske medie har selv opsøgt Peter Sonne Joensens i Probana Business Schools nye kontorer i Tuborg Havn i Hellerup, hvor han afviste at kommentere anklagerne fra tidligere ansatte og foredragsholdere. Ifølge mediet står kursusvirksomhedens norske division dog over alvorlige problemer hos de norske myndigheder, såfremt IFP ikke leverer et årsregnskab til de norske selskabsmyndigheder inden for to uger.

Sker det ikke, vil selskabet blive opløst, oplyser det norske selskabsregister, Brønnøysundregistreren, til Dagens Næringsliv.

Herhjemme ventes IFP og Peter Sonne Joensen inden længe at skulle for retten i en historisk stor sag om spammails, som Forbrugerombudsmanden fører.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Sonne Joensen til denne artikel.