Nu hæver »Danmarks måske billigste realkreditinstitut« prisen på afdragsfrihed

Mens realkreditkrigen har raset i flere år, har BRFkredit som det eneste realkreditinstitut holdt priserne på boliglån i ro. Nu justeres priserne – nogle op og nogle ned.

Priserne på realkreditlån varierer. Jyske Realkredit har netop justeret sin prisliste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Boligejere, der i fremtiden ønsker et realkreditlån hos Jyske Bank-koncernen, kommer generelt til at betale mere for afdragsfrihed, efter koncernen mandag ændrede på sine priser. Men eksempelvis et F3-lån med afdrag er også blevet dyrere – ifølge direktør Carsten Tirsbæk Madsen fordi der har været et prismæssigt efterslæb på især F3.

For nye kunder bliver et F3-lån på tre mio. kr. uden afdrag 6.375 kr. dyrere om året. Er F3-lånet med afdrag, bliver det 2.229 kr. dyrere. Omvendt bliver andre lån billigere, viser beregninger fra rådgivningsvirksomheden Realkreditkonsulenten. Det gælder blandt andet F1- og F5-lån med afdrag. Et F1-lån med afdrag på tre mio. kr. bliver for eksempel 2.972 kr. billigere.

»Siden vi fusionerede  i 2014, har vi i realiteten kørt med to adskilte virksomheder og forskellige produktpaletter. Men vi er nu nået så langt, at vi konsoliderer på produktsiden. Der sker noget over hele linjen, og eksempelvis falder prisen på F5 med afdrag, mens den stiger på F3 uden afdrag. I forhold til F3 var det nok på det produkt, vores pris adskilte sig mest fra konkurrenternes. Der har vi nok været en spids for billige i forhold til risiko,« siger Carsten Tirsbæk Madsen, der er direktør og bestyrelsesformand i Jyske Realkredit.

Trækket fra Jyske Bank-toppen sker samtidig med, at koncernens realkreditinstitut skifter navn fra BRFkredit til Jyske Realkredit. Carsten Tirsbæk Madsen afviser, at manøvren har til formål at øge koncernens indtægter på bidragsbetalinger.

»Det er et kvalificeret bud, at det går nogenlunde lige op, men det vil selvfølgelig afhænge af, hvilke produkter vores kunder vælger. Det har ikke været vores indgang til det, at vi skal tjene mere,« siger han.

I 2016 kom Totalkredit i en shitstorm, da realkreditinstituttet hævede sine bidragssatser. Knap fire måneder fulgte Realkredit Danmark trop, og måneden efter meldte Nordea Kredit sig ind i koret.

Jyske Banks topchef, Anders Dam, derimod brugte anledningen til at markedsføre BRFkredit som Danmarks måske billigste realkreditinstitut. Anders Dam gik endda så langt, at han gav en garanti om, at BRFkredit ikke ændrede priserne resten af året.

På spørgsmålet om hvorvidt Jyske Realkredit i dag er det billigste realkreditselskab, svarer Carsten Tirsbæk Madsen:

»Nogle steder er vi stadig billigst, og enkelte steder er vi en spids dyrere end Totalkredit, hvis du indregner deres Kundekroner (en rabat til Totalkredit-kunder med private realkreditlån, red.) fremover.«

Siden finanskrisen er prisen på realkreditlån steget meget, og institutternes indtjening er øget. Kritikere har brugt det faktum til at postulere, at der er for lidt konkurrence på realkreditmarkedet, men det er finanssektoren dybt uenig i. Realkreditinstitutternes argument lyder blandt andet, at de skal leve op til skærpede kapitalkrav fra myndighederne, og at det koster milliarder af kroner.

Hvorvidt konkurrencen er velfungerende eller ej forsøgte et regeringsnedsat råd at gøre os klogere på, da Konkurrencerådet offentliggjorde en analyse i august 2017. Her lød en af konklusionerne, at det danske realkreditsystem på mange måder er rigtig godt. Men daværende formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, påpegede også, at bidragssatserne er steget i et omfang, der ikke kan forklares af højere omkostninger.

»Vi burde ikke kunne se en sådan udvikling, hvis konkurrencen på markedet var effektiv,« lød det fra Christian Schultz.

Hos prissammenligningsportalen Mybanker opfordrer kommunikationschef Ulrik Marschall danskerne til at være ekstra opmærksomme på, hvor de får det billigste boliglån i kølvandet på Jyske Bank-koncernens prisjustering.

»Med denne ændring kommer BRF/Jyske Kredits produkter prismæssigt tættere på de andre produkter i markedet. Der er stadig prisforskelle fra lån til lån, og det er derfor en god idé at undersøge prisen på det lån, som man interesserer sig for, inden man beslutter sig,« siger Ulrik Marschall.