»Nu håber jeg, det er min sidste tur i retten«

På sidstedagen i retssagen mellem Tineke Færch og hendes tidligere rådgiver, Michael Teschl, fortalte den 85-årige enke om en tillid, der blev brudt mellem de to. Advokat Karoly Németh kalder hele sagen for en »farce«.

Tirsdag d. 14.03.2017 er der endnu et retsmøde mellem Tineke Færch (på billedet) og Michael Teschl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kræver raske ben, hvis man skal frekventere toilettet i Østre Landsrets afdeling i Bernstorffs Palæ på Bredgade 42.

Mens retslokalerne er placeret på første sal, er toiletterne noget uhensigtmæssigt lokaliseret helt nede i kælderen i bygningen. Her findes ingen elevator, og således er toilettrængende henvist til at bestige to etager af de pompøse marmortrapper i rokokopalæet.

»Jeg er heldigvis vant til trapper i mit eget hjem,« sukker 85-årige Tineke Færch i en sine ture op og ned af trapperne.

»Nu håber jeg, det er min sidste tur i retten«

Det er ikke første gang, at den hovedrige tobaksenke er part i et juridisk slagsmål. For halvandet år siden sad hun over for sin datter i en sag, hvor moderen følte sig snydt, og i de her dage er det så den tidligere rådgiver, Michael Teschl, der er modparten.

Det er en speget og emotionel sag. Michael Teschl føler sig snydt for i underkanten af en million kroner i forbindelse med sin fratrædelse hos Tineke Færchs selskab, SF-Gruppen i form af feriepenge, fratrædelsesgodtgørelse og erstatning. Tineke Færch føler sig snydt og bedraget af rådgiveren, der under sin ansættelse stiftede selskabet Etikportalerne ApS, hvor han ifølge Færch-familien bedrog sig til godt halvanden million kroner.

Det skete ved, at Michael Teschl oprettede det nye selskab med tre millioner kroner i indskudskapital fra Færchs pengetank, samtidig med at han selv blev ejer af 50 procent af selskabet.

I december 2015 gav retten i Lyngby Færch-lejren medhold i deres udlægning, og nu står anden omgang så ved Østre Landsret.

Sagen har strakt sig over tre dage, hvor torsdag var den sidste, inden der i midten af april falder en dom. Tirsdag blev Teschl afhørt, og torsdag var det så Tineke Færchs tur til at tage plads i skranken. Det blev et lidt underligt cirkus, hvor Tineke Færch - klædt i Burberry-skjorte og beige bukser - undervejs havde vanskeligt ved at høre spørgsmålene, der kredsede om hendes forhold til Michael Teschl og viden om hans gøren og laden i den daglige drift.

»Han var min ven,« sagde Tineke Færch om Michael Teschl.

Af samme grund havde hun blind tillid til, at det var i SF-Gruppens bedste interesse, når Michael Teschl bad hende underskrive forskellige dokumenter i køkkenet i villaen i Vedbæk.

»Jeg er ikke erhvervskvinde, jeg forstår det ikke,« sagde hun om de forskellige dokumenter. Nemmere blev det ifølge Tineke Færch ikke, da Michael Teschl rottede sig sammen med en anden hendes nære rådgiver, den nu afdøde advokat Preben Stuer Lauritsen.

»Jeg fik en fornemmelse af, at de to stod hinanden meget nær,« sagde hun. På et tidspunkt steg Michael Teschls løn eksempelvis til 50.000 kroner om måneden, efter han havde fået titel af direktør i Etikportalerne.

»Da Stuer Lauritsen sagde, at 50.000 ikke var for meget for en direktør, der faldt 10-øren hos mig,« fortalte Tineke Færch om det tidspunkt, hvor det gik op for hende, at noget ikke var, som det skulle være.

Mens hendes advokat Tyge Trier førte hende gennem strabadserne med fløjlshandsker, tog modpartens advokat, Karoly Németh noget hårdere fat. Han dvælede særligt ved opsigelsen af Michael Teschl i slutningen af 2013, og her vedkendte enken, at hun ikke selv havde eksekveret den beslutning.

En farce

Det var vand på Karoly Némeths mølle. Ifølge ham er det nemlig Tineke Færchs søn, Erik Færch, og advokat Tyge Trier, der har været de bærende kræfter i hele sagen og i fyringen af Teschl.

»Hele den her sag er en farce,« indledte Karoly Németh med vanlig sans for drama sin procedure.

»Der har aldrig været nogen sag. Denne sag er startet af Tyge Trier og af dårlig rådgivning, Tineke Færch aldrig skulle have haft. Det er forstemmende,« buldrede Németh.

En noget mere afdæmpet Trier fremhævede i sin procedure, at Teschl og Németh havde forsømt at tilføje nyt bevismateriale siden sagen ved byretten, og at Teschl ikke havde været i stand til klart at dokumentere, at Tineke Færch var fuldt bekendt med de konstruktioner, Etikportalerne blev skabt under.

»Der er kommet svingende svar, der er kommet afledende og uklare svar. Det er ikke godtgjort, at Tineke Færch har vidst besked,« sagde Tyge Trier.

»Fru Færch har stolet på Teschl. Hun har ikke så meget familie. Michael Teschl har også gjort fornuftige ting for SF-Gruppen, men undervejs kom der en anden side af Michael Teschl frem. En side, hvor han ændrede sig fra en, der hjalp andre til i stedet at hjælpe sig selv.«

Der falder dom i sagen 12. april.